Михайло Чаплига: «Існує необхідність створення робочої групи для доопрацювання законодавчої бази щодо свободи мирних зібрань»

На думку Представника Уповноваженого   з питань комунікативної політики та зв’язків з громадськістю Михайла Чаплиги, така робоча група за участю експертів-науковців та представників  неурядових організацій має доопрацювати найкращі положення двох підготовлених проектів законів «Про свободу мирних зібрань» для подальшого  врахування зауважень під час другого читання у Верховній Раді України.
Про це  Представник Уповноваженого заявив під час круглого столу «Мирні протести. Хто зазіхає на конституційне право українців?», що відбувся  в інформаційному агентстві ЛІГАБізнесінформ.

Як відзначив Михайло Чаплига, необхідність прийняття закону насамперед обумовлена вимогами статей 39 та 92 Конституції України, рішенням Конституційного суду України у справі щодо завчасного сповіщення про мирні зібрання від 19 квітня 2001 р. та рішенням Європейського суду з прав людини у справі «Вєренцов проти України» від 19 квітня 2013 р., який установив порушення статей 7 і 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що випливають із прогалин у законодавстві, яке стосується свободи зібрань.
Крім того, Михайло Чаплига нагадав, що Україна беззастережно прийняла рекомендацію в рамках Універсального періодичного огляду ООН «реалізувати законодавство щодо права на свободу зібрань відповідно до стандартів статті 21 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права».

На думку Представника Уповноваженого, визначальні причини проблем, які виникають у сфері дотримання права громадян на мирні зібрання в Україні, пов’язані з їх недостатнім правовим врегулюванням.

«На жаль, у сфері реалізації права на мирні зібрання існує низка  проблем, які негативно впливають на стан їх дотримання, і, відповідно, потребують правового врегулювання. Передусім це стосується діяльності органів влади», – зазначив Михайло Чаплига.

«З огляду на системність вказаних порушень, Офісом Уповноваженого постійно вживаються заходи, спрямовані на удосконалення чинного законодавства щодо забезпечення реалізації права на мирні зібрання в Україні», – наголосив  Представник Уповноваженого.

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair