Якщо провалять Вільнюс, то шанс в України з’явиться років за три

middle_6f78575e01baeb03e66e8b44243a237cЯкщо на вільнюському саміті не підпишуть Угоду про асоціацію України і ЄС, то наступна нагода зробити це з’явиться аж у 2016 році, якщо з’явиться взагалі.

Такий сценарій окреслив як найімовірніший польський євродепутат Павел Коваль у розмові з газетою Rzeczpospolita.

“Дехто твердить, що Угоду можна підписати кожної миті після вільнюського саміту. Теоретично так, бо вона готова, але фактично – ні”, – переконує євродепутат.

Він нагадує, що у 2014 році зміниться керівництво владних інститутів у ЄС і з’явиться новий склад Європарламенту після травневих виборів. А наступного 2015 року вибори пройдуть уже в Україні.

“Якщо тема (асоціації – ред.) повернеться, то лише в середині 2016 року. Це дуже багато втраченого часу. Не кажучи про те, що 2016 рік може бути уже зовсім іншою епохою у мисленні ЄС”, – пише видання.

На думку Коваля, Європа останній час перед самітом “Східного партнерства” чомусь виявила свою пасивність щодо українського питання.

“Брюссель на фінішній прямій пасивний. Якщо втручається Путін, то з іншого боку те ж має робити якийсь важливий європейський політик. І справа має перейти у публічну площину. ЄС має згадати свою обіцянку, яка стосується також скасування віз”, – переконаний Коваль.

“Треба тиснути на Януковича і давати йому шанс грати з українською публічною думкою”, – додає він.

Видання нагадує, що “з українською публічною думкою добре дає собі раду Кремль”, свідченням чого стала уже третя “таємна” зустріч президентів Януковича і Путіна за останні тижні.

“Не відомо, що обіцяв у Москві сам Путін, але відомо, що обіцяє Києву його оточення: космічні і ракетні проекти, братерську співпрацю  у виробництві найновішої авіаційної техніки, відновлення сектору атомної енергетики”, – нагадує газета.

“Європі залишилось уже лише кілька днів на гру за Київ…18 листопада зберуться керівники дипломатичних відомств країн ЄС. Тоді має з’явитись рішення, чи ЄС готовий до підписання. Що не означає, що готовим буде Янукович”, – підсумовує Rzeczpospolita.

Українська правда