Заява МЗС Польщі у зв’язку з загостренням ситуації в Україні

Міністерство закордонних справ висловлює глибоку стурбованість у зв’язку з подіями минулої ночі в Києві. Ми засуджуємо застосування сили проти мирних демонстрацій і висловлюємо нашу щиру солідарність з українським суспільством, яке мирно протестує в ім’я європейських цінностей.

Ми звертаємо увагу на особливе значення того, що операція спецназу МВС відбулася під час візиту високопоставлених представників Європейського Союзу та Сполучених Штатів, які закликали під час перебування в Києві вирішити суперечку шляхом посередництва. Ми шкодуємо, що застосування сили проти демонстрантів, багато з яких були побиті, здійснено країною, яка головує в Організації з безпеки і співробітництва в Європі, цінності якої ніяк не може узгоджуються з тим, що ми бачили сьогодні ввечері в Києві.

Ми висловлюємо надію на те, що дії сил безпеки і порядку із застосуванням сили буде припинено. Ми розраховуємо на негайне звільнення затриманих демонстрантів і покарання винних за ситуацію, що склалася. Такими діями Україна втрачає довіру на міжнародній арені, яку буде дуже важко відновити. Тільки негайні дії можуть призвести до відновлення довіри.

Віримо, що європейський вибір України все ще є близькою перспективою. Польща готова підтримувати Україну на цьому шляху. Ми закликаємо до діалогу і компромісу, які замінять насильство і демонстрацію сили.

Сьогодні посол України пан Маркіян Мальський був викликаний в Міністерство закордонних справ з метою повідомлення польської оцінки подій у Києві.

Марцін Войцеховський

Прес-секретар МЗС Польщі

http://www.msz.gov.pl/pl/p/msz_pl/aktualnosci/wiadomosci/oswiadczenie_msz_w_zwiazku_z_zaostrzeniem_sytuacji_na_ukrainie

Acerca de Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.