Буровики просять припинити усі політичні розмови і рятувати економіку

Голова правління Спілки буровиків України (СпБУ) Анатолій Вдовиченко та його заступники  звернулись від імені спілки до всіх партій, громадських організацій, ЗМІ висунувши конкретні вимоги до Парламенту, Президента та Уряду, направлені на подолання кризи.

У прес-релізі, опублікованого на сайті асоціації сказано, що до керівництва СпБУ надходять  численні звернення від різних партій та громадських організацій підтримати заяви з оцінкою політичної кризи в Україні та шляхів виходу із неї. Як заявляє правління СпБУ, жодної із цих заяв спілка даний момент не підтримує по причині відсутності у них об’єктивної оцінки витоків надкритичного економічного стану в країні та дієвих шляхів подолання кризи в Україні.

СпБУ послідовно та наполегливо відстоює інтереси своїх членів, які повністю співпадають із загальнодержавними інтересами.

Члени спілки наполягають, буріння є основним видом робіт у більшості видобувних галузях,  зокрема в нафтогазовидобутку, і тому фахівці з буріння свердловин та інших суміжних професій добре знають дійсний стан виконання  головних енергетичних програм, на яких базується весь економічний  потенціал країни.

«В Україні є всі підстави для різкого збільшення видобування власного природного газу, проте Уряд, під шаленим тиском сил зацікавлених в імпорті ресурсів, на всіх рівнях наполегливо та послідовно гальмує цей процес.  Ось в чому криється головна причина кризового стану в економіці, і як наслідок, соціальні та політичні негаразди. Ось, що повинно стати головною темою всіх обговорень, заяв та страйків.

Все це звісно замовчується владою, але чому і опозиція ухиляється від обговорення цієї проблеми. Жодна партія, громадська організація, рухи та «незалежні» ЗМІ не надали об’єктивного аналізу такого стану. Відчувається вплив закулісних диригентів з різних боків та їхня щедра оплата відповідних заходів, які здійснюється для відволікання уваги суспільства від головних проблем», — йдеться в заяві.

За думкою членів спілки, Україна повинна розвиватись всебічно, використовуючи кращі світові стандарти, які є в різних країнах Європи, Азії, Америки і Австралії. При цьому необхідно спочатку відшукувати вітчизняні надбання та кращий досвід своїх ближчих сусідів, а вже потім звертатись до далеких.

«Економіка Росії і України є тісно взаємозв’язані. І тому хибними є ствердження, що Росія може безперешкодно тиснути на Україну. Росія може втрачати від такої політики  навіть більше ніж Україна, проте, амбіції беруть верх,  а газова залежність української влади за потурання не менш залежного  ЗМІ додає російській владі впевненості у перемозі.

Україна також перебуває в значній залежності і від західних країн. І тому співпраця із ними є не менш важливою ніж із країнами СНД», — вважає керівництво СпБУ.

На думку представників спілки,  зміна Парламенту, Уряду та Президента сьогодні нічого не вирішує.

«Якщо при ціні російського газу в $510 Україна не розвивала власний газовидобуток, то при зменшенні її до $280 настане повна руйнація цієї базової галузі, і як наслідок, всієї економіки країни.  Всі українські кошти будуть мобілізовані на розвиток економіки Росії. І це чомусь зовсім не помічають наші опозиційні лідери та наше таке «незалежне» ЗМІ. В своїх галасливих заявах вони призивають до всього навіть до самого нікчемного, не помічаючи головного. І в цьому проглядається їх відповідна пряма залежність», — йдеться у заяві.

Члени спілки у зверненні до партій, громадських організацій, і ЗМІ висунули ряд конкретних вимог до Парламенту, Президента та Уряду, направлені на подолання кризи.

В першу чергу, СпБУ вимагає припинити всякі політичні дискусії в Парламенті та інших органах державної влади з питань, які роз’єднують українське суспільство за ідейними поглядами. Парламент не повинен розмежовуватись за політичними поглядами. Він повинен стати законодавчим органом, який дбає про благо України  та добробут Українського народу,  як це передбачено законодавством і до цього не може бути ніяких опозицій.

В центрі уваги Парламенту, Уряду, органів державної влади, широкого кола громадськості та ЗМІ повинно стати питання суттєвого збільшення національного нафтогазогазовидобутку на традиційних напрямках, як бази для стабільного економічного і соціального розвитку та незалежності країни.

Також члени спілки пропонують, направити запит Уряду на оприлюднення інформації про причини та винних у систематичному невиконанні головної державної програми розвитку видобутку нафти і газу в Україні та про заходи, які були здійснені Урядом для подолання перешкод і притягнення конкретних винуватців до відповідальності.Направити запит в Парламент на оприлюднення інформації про діяльність народних депутатів, направлену на подолання перешкод розвитку національного газовидобутку.

Ще один запит буровики планують направити Уряду, в якому буде висвітлено причини різкого скорочення обсягів бурових робіт на нафту та газ найбільшими державними підприємствами НАК «Нафтогаз України» та НАК «Надра України».

За даними прес-служби асоціації, на сьогодні в ПАТ «Укрнафта» із 25 бурових бригад працює  тільки 6. За 2013 рік це підприємство пробурить всього біля 30 тис. м нафтогазових свердловин при нинішній його потужності більше 100 тис. м в рік. Підприємства НАК «Надра України» взагалі перебувають в простоях або на стадії ліквідації.  ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Чорноморнафтогаз» не в змозі розвиватись із-за систематичного недофінансування.  При цьому Президент та Прем’єр можуть привселюдно заявляти про те що вони значну увагу приділяють цій справі і збільшують із року в рік видобуток газу в Україні.. А в дійсності, навпаки, офіційна статистика свідчить  про зменшення, починаючи з 2009 року, темпів видобутку газу.

Наступний запит буровики планують направити в Уряд стосовно винуватців доведення до жахливого стану геологорозвідувальної галузі, діяльність якої суттєво впливає на розвиток всієї видобувної галузі, зокрема і на нафто газовидобування. Держгеонадра України довгий час перебуває без керівника, а ті, що виконують ці обов’язки не мають ніякого відношення до геологорозвідки, що привело до повного безладдя і розвалу.

У всіх цих наслідках буровики вбачають навмисні дії влади по ліквідації галузі, без якої неможливе  зміцнення національної мінерально-сировинної бази України, а відповідно і незалежності.

Об’єднається та отримати відповідну інформації, оприлюднити її та обговорити – буде першим кроком для викриття тих, хто був задіяний у сприяли доведенню до плачевного стану галузі і економіки в цілому. Тоді і настануть підстави, і момент для висування вимог притягнення до відповідальності конкретних винуватців, і ніякі політичні сили вже не зможуть цьому перешкодити, вважають буровики.

Acerca de Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair