Олександр Піддубний: Військові прожектори для МВ

Беркут використовує військову техніку проти протестувальників на вулиці Грушевського. Про це свідчать фото техніки, яку не встигли сховати спецпризначенці міліції під час відступу до стін Будинку уряду 16 лютого 2014 року.

Йдеться про армійський аеродромно-посадковий маяк на базі автомобіля ЗІЛ-130. Його використовують на летовищах для підсвічування злітно-посадкових смуг, але аж ніяк не проти людей. Цей прожектор надибав польський журналіст Пьотр Андрусєчко на вулиці Грушевського 16 лютого.

євромайдан

А ось фото на одному з російських військових форумів, де за лавою бійців Внутрішніх військ, посеред беркутівців, стоїть подібна військова техніка.

євромайданЗнімок зроблений в Києві на вулиці Грушевського. Його виклав в інтернет анонімний користувач 8 лютого 2014 року.

Якщо придивитися уважно до обох знімків, то видно, що йдеться про дві установки аеродромно-посадкового маяка АМП-90М.

прожектор євромайдану

прожектор євромайдану

На знімку польського журналіста прожектор має розсіювач, на фото аноніма розсіювача нема. Також видно, що бази для прожекторів – автомобілі ЗІЛ-130 – відрізняються за розфарбуванням.

На найпершому фото видно номерний знак авта – 7913 Ф4. За Вікіпедією, літеру Ф використовують Внутрішні війська України (Ф4 – для транспорту). Утім, номерний знак легко замінити. Натомість впадає у вічі, що на кабіні “авта ВВ” – замальований якийсь розпізнавальний знак. Тобто з одного боку відкрито світиться, що авто належить ВВ, з іншого щось приховується. Парадокс.

Серед військових з’єднань світу поширена практика, коли на кабіні одиниці, малюють герб військ до якого належить транспорт.Герб_Внутрішніх_Військ

Гербом ВВ є червоний козацький хрест з малим гербом України посередині.

Якщо ж уважно придивитися до ЗІЛа з прожектором на Грушевського, видно, що замальована емблема була у формі щита. Подібний опізнавальний знак мають Збройні Сили України, а якщо точніше – це варіант знака на кіль літака.

літак емблема

Про те, що армійський прожектор належить військовим льотчикам, додатково вказує інформація від депутата Васильківської міськради Сергія Сабова датована 21 січня 2014 року.

Військова частина А-1789, про яку пише депутат, – це 40 винищувальне авіаційне ордена Червоного Прапора крило дислоковане у Василькові.

Якщо підтвердиться інформація, що військові прожектори були задіяні у сутичках проти демонстрантів на Грушевського, то це свідчитиме принаймні про дві речі:

  1. Всупереч Конституції і законодавству проти демонстрантів застосовувалася військова техніка.
  1. Армія не з народом, позаяк за передачею техніки на потреби міліції стоять конкретні військові.

Якщо припустити, що армійські прожектори можуть якимось дивом все ж належати  Внутрішнім військам, то це не знімає відповідальності з керівництва МВС. Адже будь-яка техніка, що спрямована проти протестувальників під час акцій протесту є спецзасобом, застосування якого регламентується відповідною Постановою “Про затвердження Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку”. А в згаданому документі про жодні прожектори не йдеться.

Дехто може пхикнути, що прожектор – це не зброя, тож тема не варта й виїденого яйця. Як подивитися – адже військова техніка АМП-90М не проектувалася для боротьби проти демонстрацій. Промінь прожектора сягає 8-ми кілометрів і можна лише уявити, що станеться із очима людей якщо по ним “влупити” з такої світлової гармати зі ста метрів.

_____________________________

Доповнення: Після поширення статті соціальними мережами Сергій Сабов додав, що “за інформацією з в\ч А1789 ці прожектори згідно із розпорядженням вищого штабу були направлені у Київ для ліквідації можливих ускладнень у зв’язку з погіршенням погодних умов… Такі собі військові хитрощі МО України, яке підставляє під удар своїх командирів військових частин”.

http://piddubny.com/vijskovi-prozhektory-dlya-mvs/

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

2 Comments

  1. Ні, так а що вас дивує? Чи ви надіялись, що Лєбєдєв скаже Янику: ” Не дам! Я проти народу не піду!” ))))) Це просто системно потрібно документувати і подавати заяви до Гааги чи ЄСПЛ. Ви ось підождіть, янук ще іх всіх поназначає в новий склад КМ, і Лукашку, і Табарика, і Лєбєдя, і інших. Срать вони хотіли на все і на всіх!

  2. Я проклинаю этого урода, фамилия которо Янукович, да горит он в адском огне и на Земле и на Небе, чтоб не было покоя ни ему ни его потомкам аж до седьмого колена!!!! Тьху!!!

Los comentarios están cerrados.