“Спільне повітря”: 30 березня у шести аеропортах України симфонічні оркестри одночасно виконають “Оду до радості”

Акція “Спільне повітря” відбудеться на сороковий день загибелі учасників громадянського протистояння у Києві 18-20 лютого, одна з її цілей — вшанування пам’яті загиблих. Також акція має на меті підтримку єдності і цілісності України; і, нарешті, — відзначення підписання Україною політичної частини Асоціації з Євросоюзом

В акції візьмуть участь майже півтисячі музикантів. Придумали та реалізовують акцію волонтери зі Львова, Харкова та Києва, їх підтримало керівництво шести аеропортів.

30 березня у шести найбільших українських аеропортах відбудеться акція “Спільне повітря”, яка об’єднає симфонічні оркестри Львова, Києва, Харкова, Донецька, Одеси та Дніпропетровська.

У визначений час симфонічні оркестри в аеропортах своїх міст одночасно виконають “Оду до радості” — офіційний гімн Євросоюзу. Початок акції — 13:00.

Послухати виконання “Оди” може будь-хто бажаючий: акція буде відкритою; єдине, що потрібно зробити глядачеві, — приїхати в аеропорт.

Акція “Спільне повітря” має три мети:

вшанування пам’яті усіх загиблих під час громадянського протистояння у Києві 18-20 лютого: як “Небесної Сотні”, так і працівників правоохоронних органів;

підтримка цілісності та неподільності України, спільності завдань, бажань та почуттів мешканців усіх її регіонів;

відзначення підписання Україною політичної частини Асоціації з Євросоюзом (власне, саме тому до виконання було обрано “Оду до радості”).

Від виникнення ідеї до реалізації проекту знадобилося менше десяти днів. Ініціаторами акції виступили: головний координатор — львів’янка Іоланта Пришляк, заступник генерального директора Львівської філармонії, Голова правління оркестру «INSO-Львів»; харків’янка Олена Рофе-Бекетова та киянка Христина Храновська, благодійниця та меценат. Координаторами акції також стала харківська PR-аґенція “Bagels & Letters”, Іванна Скиба-Якубова та Тетяна Ландесман.

Координацію з усіма аеропортами здійснювала адміністрація аеропорту “Львів”. Окрім приміщення та інформаційної підтримки майже всі аеропорти також надали музикантам транспортну допомогу.

Проект є повністю волонтерським: і музиканти, й організатори роблять його безкоштовно.

В аеропортах акцію вирішили проводити, по-перше, тому, що аеропорти є символом відкритості світу, об’єднання, своєрідним “містком” між людьми, країнами, регіонами. Внутрішня символіка такої акції — “вікно в Європу”, “Схід і Захід разом”, “спільне повітря для всіх людей світу”.

По-друге, аеропорти зрозумілим чином асоціюються з небом, “а з небом так само асоціюється пристановище для душ тих, хто загинув за свої ідеї і свій обов’язок. Так ми повертаємося до ідеї вшанування полеглих”, — говорять ініціатори акції.

Зрештою, проведення музичних акцій в аеропортах є популярним, але ще не заїждженим світовим трендом останніх років.

У львівській частині акції візьме участь піаніст Маркіян Мацех, ініціатор акції “Піаніно для Беркута”.

Історія виникнення проекту:

Цікаво, що як і більшість знакових та просто помітних подій останніх місяців, акцію “Спільне повітря” придумали звичайні люди, які навіть не так давно познайомилися. Від виникнення ідеї до реалізації акції знадобилося менше 10-ти днів.

“У лютому я страшенно надихнулася акцією “Інструменти свободи”, яку робили мої друзі у Харкові і ще в 11-ти містах України (а вона, в свою чергу, була логічним продовженням “Піаніно для Беркута”, акції, яку влаштував Маркіян Мацех ще в грудні, на Банковій), — розповідає Олена Рофе-Бекетова. — Я переконана, музика — це те, що надихає нас увесь цей час, нагадує, що ми цивілізована нація і не дає втратити орієнтири. А оскільки мені дуже болить чиєсь намагання штучно розірвати регіони країни, я подумала про свого роду “телеміст” у виконанні симфонічних оркестрів Львова та Харкова”.

Ідею підхопила та розвинула Іоланта Пришляк, з якою Олена познайомилась на Фейсбуці: “Оскільки наш оркестр уже грав у Львівському аеропорті, то я і цього разу звернулася до них по допомогу, а вони, в свою чергу, запросили приєднатися всі інші аеропорти”, — розказує Іоланта.

Побачити фото та відео з виступів INSO-Львів в аэропорту можна за лінками: різдвяний ролик — https://www.youtube.com/watch?v=KnAntBoWLBM, відкриття нового терміналу —

Координацією проекту у Києві займалася Христина Храновська: “Я ж, у свою чергу, надихнулася акцією Національного одеського філармонічного оркестру під управлінням Хобарта Ерла, який 22 березня виконав “Оду до радості” на одеському Привозі”.

Іоланта Пришляк нагадує: “Ода до радості” звеличує єдність усіх людей, закликає до загального примирення і говорить про важливість стійкості у важкі часи”.

“Ми хочемо, щоб люди, які цього дня вирушатимуть в подорож з українських аеропортів, несли з собою частку великого українського європейського духу — ідеї рівності і братерства” — говорять організатори.

У рамках акції “Спільне повітря” “Оду до радості” виконають:

Київ, аеропорт Бориспіль, термінал D — ансамбль класичної музики ім. Бориса Лятошинського Національного будинку органної та камерної музики України; художній керівник — народна артистка України Валентина Іконник-Захарченко.

Львів, Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького, новий термінал «А» — Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів. Дириґент Володимир Сивохіп, генеральний директор Львівської обласної філармонії, музикознавець. За роялем — Маркіян Мацех.

Керівник оркестру — народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, Герой України Мирослав Скорик. Камерний хор “Глорія”.

Харків, Міжнародний аеропорт “Харків”, міжнародний термінал — Симфонічний оркестр та хор Харківського Національного театру опери та балету ім. Лисенка; дириґент — заслужений діяч мистецтв України Віталій Куценко.

Одеса, Міжнародний аеропорт “Одеса” — Оркестр Одеського національного академічного театру опери та балеру. Дириґент — Ігор Чернецький.

Хор Одеського національного академічного театру опери та балету. Хормейстер — головний хормейстер ОНАТОБ, заслужений діяч мистецтв України Леонід Бутенко.

Дніпропетровськ, міжнародний аеропорт “Дніпропетровськ” (увага! можливі зміни!)

— Академічний Симфонічний оркестр Дніпроптеровської обласної філармонії. Головний дириґент та художній керівник — заслужений діяч мистецтв України Наталя Пономарчук.

Хор академічного Театру опери та балету. Хормейстер — заслужений діяч мистецтв України Валентин Пучков-Сорочинський

Донецьк, міжнародний аеропорт “Донецьк” імені С.С. Прокоф’єва — інформація уточнюється.

Час початку акції — 13:00.

Детальною інформацією про проект з вами поділяться:

співініціаторка та головний координатор акції Іоланта Пришляк:

+380 67 161 03 48, inso.ip@gmail.com

та співорганізатори акції

PR-аґенція “Bagels&Letters”,

Іванна Скиба-Якубова, +380 97 905 82 98, ivanna@bagels-letters.com, Тетяна Ландесман, +380 63 22 22 583, landesman@bagels-letters.com

Контактна сторона для акредитації в Києві —

Ірина Ковальчук +380 67 2093873, kovalchouk@ultra-promo.com

Тетяна Мерзла +380 93 6073040, ts@ultra-promo.com

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

Los comentarios están cerrados.