ЗВЕРНЕННЯ ПОСТІЙНОГО ПРЕДСТАВНИКА УКРАЇНИ ПРИ ООН ЮРІЯ СЕРГЕЄВА

до: Представництв при ООН усіх держав-членів та спостерігачів
Голови Ради Безпеки ООН
Генерального секретаря ООН

Ми закликаємо всіх членів ООН, зокрема членів Ради Безпеки, зробити все можливе зараз для припинення агресії Російської Федерації проти України. Все ще є шанс для цього.

Кілька годин тому верхня палата російського парламенту (Рада Федерації) на запит Президента Російської Федерації Володимира Путіна одноголосно дала дозвіл на використання військових сил проти України.

Російські війська вже нелегально увійшли на територію України в Криму, плануючи далі розширити свою військову присутність під незаконним приводом захисту російськомовного населення.

Ці дії Російської Федерації є актом агресії проти Української держави, грубим порушенням міжнародного права, яке несе серйозну загрозу суверенності та територіальній цілісності нашої країни, а також миру і стабільності у всьому регіоні.

Російська Федерація відмовилася виконувати свої зобов‘язання країни-гаранта України відповідно до Будапештського меморандуму, який зобов‘язує Росію, а також інших постійних членів Ради Безпеки ООН утримуватися від загрози чи застосування сили проти територіальної цілісності України.

Росія офіційно відкинула пропозиції України провести невідкладні двосторонні консультації (відповідно до статті 7 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією від 1997 року).

Російська Федерація грубо порушила базові принципи Статуту ООН, який зобов`язує усі держави-члени уникати погроз або застосування сили по відношенню до територіальної цілісності та політичної незалежності будь-якої держави.
Зіткнувшись з оголошенням військової інтервенції щодо України, Уряд України звернувся з проханням скликати термінове відкрите засідання Ради Безпеки ООН задля вжиття усіх можливих заходів для припинення агресії.

Крім цього, Україна звертається до країн-гарантів за Будапештським меморандумом (США, Велика Британія, Франція і Китай) негайно відреагувати з метою запобігання інтервенції.

Ми закликаємо всі держави-члени ООН продемонструвати солідарність з українським народом та захистити суверенітет і територіальну цілісність України.

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair