Україна може захистити у Стокгольмі ціну на газ у розмірі 268 дол. США

В цивілізованих відносинах немає такого поняття як знижка за контрактами на поставку газу. Є поняття зміни умов договору. Якщо російська сторона погодилася змінити контрактну ціну до 268 доларів, це означає, що Газпром, за наслідком заяви Нафтогазу, визнав дану ціну ринковою. З початку року до сьогоднішнього дня ситуація на ринку цін не змінилася, що не дає підстави Україні переходити на інші ціни, які диктує РФ.

Наразі Газром наполягає на тому, що Нафтогаз не виконав зобов`язань, в звязку з чим “знижка” не може бути продовжена. Разом з тим, ціна на газ для України у розмірі 268 доларів продовжує діяти і на майбутнє, – допоки не буде доведено вину саме української сторони у невиконнанні зобов`язань.

Натомість, з початку року саме Російська Федерація (яка є власником контрольного пакету акцій Газпрому)  вчиняє дії, які спрямовані на підрив державного суверенітету та економічної безпеки України (в тому числі – нафтогазової галузі). В даній ситуації, потрібно нагадати, що Російська Федерація є зацікавленою  особою та власником контрольного пакету акцій Газпрому, газ – це черговий інструмент економічнго шантажу.

Таким чином, сьогодні Україна не змушена виконувати  вимоги, які випливають з цінової політики не у 268, а у 450 доларів, або ті, які нав`язувалися в період військового та економічного тиску на Україну.

З повагою,
Станіслав Батрин,
кандидат юридичних наук

довідка про автора:

http://goo.gl/jCCGNK

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair