Український фольклорний ярмарок у Кентшині

Козацьке бойове мистецтво

У п’ятницю 9 травня на території  стайні жеребців у Кентшині відбулися майстер-класи козацького бойового мистецтва. Їх вели інструктори Всеукраїнської федерації ,,Спас” з Запоріжжя. Молодь з української школи в Бартошицях та пунктів навчання української мови в Кентшині, Дрогошах та Барцянах дивилася на фізичні здібності своїх ровесників з України.

2014_05090002

– ,,Спас – це бойовий звичай козацьких родів, ефективна система ведення бою та виживання за будь-яких умов. Це традиція виховання козака-воїна вірного захисника свого роду, Матері-Землі і рідного краю. Система Спас включає в себе декілька напрямків: спортивний, військово – прикладний, фольклорно-мистецький і науковий “, –  сказав президент федерації Олександр Притула.

2014_05090008
– ,,Наші вихованці постійно приймають участь в змаганнях різного рівня, конкурсах та фестивалях  в Україні та поза її межами. На Запоріжжі бойовим мистецтвом займається близько 1000 юнаків”, – зі свого боку додав директор Запорізької школи ,,Спас” Костянтин Рижов.

2014_05090047

Молодіжні вечорниці

У суботу в міському амфітеатрі відбулися концерти двох ансамблів. Першою на сцені появилася  музична формація ,,Колодій” з Києва, яка була заснована у 2006 р. Гурт виконав декілька власних творів а також українські  народні пісні в роковому звучанні. – ,,Членів ансамблю єднає любов до музичної культури України, реалізація своїх задумів та популяризація українських народних інструментів”, –  сказав лідер гурту Павло Колодій.

2014_05100015

Опісля виступив фольково-роковий гутр ,,Білі круки” з Круклянок. Слід згадати, що ансамбль бере активну участь у місцевих та міжнародних культурних заходах та фестивалях. Швидкі ритми пригодилися глядачам  в цю холодну суботню ніч. Згаданий захід вела Варвара Лудинь.

2014_05100024

Огляд фольклорних колективів регіону

Недільний захід почався від огляду українських фольклорних колективів Вармії та Мазур. На сцені Спортивно-глядацького залу виступило 11 регіональних ансамблів з Венгожева,  Бартошиць, Войцєхів, Бань Мазурських та Гурова Ілавецького. Несподіванкою була поява на сцені Дрогобицького театру на ходулях.

Drohobyckyj Teatr Na Chodylach

Гала-концерт

Друга частина концерту була присвячена героям  київського Майдану, тим всім які боролися та  поклали своє житття за вільну Україну. Захід відкрили голова Вармінсько-Мазурської координаційної ради ОУП Степан Мігус разом із бургомістом Кентшина Кшиштофом Гецьманом. У своїй промові бургомістр засудив аґресивні та брутальні дії Росії в Україні, закликав до солідарності з Україною та надання їй  допомоги. У подібному дусі висловлювалися інші політики та представники місцевої влади. Серед запрошених гостей присутні були зокрема: депутат польського парламенту Мирон Сич, генеральний консул України в Гданську Мирон Янків, віце-маршалок Вармінсько-Мазурського воєводства Ярослав Слома, голова Комісії національних меншин Сеймику Владислав Манькут, уповноважений маршалка Вармінсько­Мазурського сеймику Віктор­Марек Лейк, староста Кентшинського повіту Тадеуш Мордасевич, віце-староста Збіґнев Новак, бурґомістр Кентшина Кшиштоф Гецьман,  його заступник  Анджей Дегурський, секретар Кентшинської гміни Марек Ольшевський, греко-католицьке та православне духівництво.

2014_05110041

Зі свого боку українські політики та діячі подякували Польщі та полякам за моральну, політичну та економічну підтримку в так складний для України час.

2014_05110032

Колектив ,,Зорепад” з Бань Мазурських, хор ,,Лісова пісня” з Бартошиць, вокальний ансамбль ,,Журавка” з солістом Давидом Лійкою з Гурова Ілавецького, група ,,Гарячі серця” з Бартошиць заспівали патріотичні пісні. На сцені виступили також гості з Запоріжжя – Любов Камінська, дует ,,Жайворонки” та київський ансамбль ,,Колодій”. Глядачі мали нагоду подивитися вправи юних козаків. Організатором заходу були Ольштинський відділ  та Кентшинський гурток ОУП.

Żuravka z Hurova Ilaveckoho

Слід згадати, що в ході міні-фестивалю продавалися доброчинні цеглинки, з яких доход буде призначений для потерпілих на київському Майдані. Продаж провів Повітовий суспільний  комітет ,,Разом для України”.

Андрій Сидор