«Резолюції майданів» – перші результати дослідження

Пише наша товаришка Ольга Зелінська

Вітаю на блозі проекту «Резолюції майданів»!

Даний веб ресурс є частиною мого дослідницького проекту, що реалізовується в рамках аспірантських студій в Школі суспільних досліджень Польської Академії Наук. Метою проекту є ретельний аналіз подій в Україні у період  з листопада 2013 року по сьогодні на основі дослідження  документальних джерел – резолюцій, рішень, постанов народних зібрань по всій країні.

Проект виконується мною особисто, під керівництвом відомого польського соціолога проф. Яцека Курчевського (Інститут прикладних соціальних наук Варшавського Університету). Проект не є комерційним, та переслідує лише дослідницьку мету. Праця дослідників є безоплатною.

Події «Євромайдану» та «Антимайдану» надзвичайно складні та заплутані, їх оцінка почасти контроверсійна. Проте їх доленосне значення для сучасної історії України – поза сумнівом, а тому вони потребують детального вивчення.  Я переконана, що аналіз цих подій не може зводитися до заяв зроблених політиками чи громадськими діячами місті Києві чи місті Донецьку. Такий підхід занадто обмежений – історія  твориться не тільки в центрі. Адже населення всієї України так чи інакше долучалося та продовжує долучатися до цих подій.

Народні віче, мітинги, зібрання проходили і проходять в багатьох обласних та районних центрах заходу і сходу України). Люди збиралися, обговорювали, вирішували, вимагали. Вони відряджали протестувальників в столицю, спільно виробляли та декларували позицію громади, зверталися до місцевої влади, національних очільників чи міжнародної спільноти. Резолюції, рішення, постанови таких зібрань – безцінне документальне підтвердження місцевих подій, котрі об’єднуються в картину загальнонаціональних рухів.

Називаючи проект «Резолюції майданів» я використовую широке значення слова «майдан» (площа, відкрита місцевість) маючи на увазі будь-які зібрання в Україні починаючи з листопада 2013 року безвідносно самоназви таких зборів: «євромайдан», «майдан» чи «антимайдан». Я впевнена, що суспільні процеси та рухи взаємопов’язані та не можуть розглядатися окремо, але завжди повинні вивчатися на основі підтверджених фактів, а не суб’єктивних оцінок.

Рішення оприлюднити резолюції пояснюється просто – документи не мої, я лише їх зібрала та систематизувала. Належать вони народу України, а тому можуть використовуватися будь-ким. Тому   зібрання таких документів представлене на даному блозі, може бути цікавим дослідникам, аналітикам, журналістам, котрі вивчають події «Революції Гідності» чи «Антимайдану» або сепаратистських виступів на сході країни.

На даний момент моя колекція документів сягає більше 100 резолюцій, рішень, постанов. Всі документи викладено он-лайн використовуючи сервіс Гугл-Документи. Посилання на них, з вказанням міста і дати – у вкладці «Резолюції майданів».

Я постійно поповнюю даний список, тому запрошую відвідувати блог періодично. Якщо у Вас є доступ до документу, якого не має в моєму переліку, і Ви бажаєте ним поділитися, напишіть мені, використовуючи форму контакту на цьому блозі. Разом ми зможемо створити більш повну  колекцію, що краще відображатиме складні українські події.

Більшість документів, за незначним виключенням, доступна в Інтернеті – на сторінках місцевих газет, міських рад, осередків політичних партій, сторінках в соціальних мережах. Детальніше про принцип пошуку та відбору документів – у вкладці «Методологія».

Мій дослідницький проект не зводиться до збору документів, але й передбачає аналітичну компоненту. На даному етапі здійснено якісно-кількісний аналіз текстів частини документів, на основі якого зроблено перші висновки, що уже дозволяють краще розуміти соціальну реальність. Аналітичні матеріали – у вкладці «Аналіз». Як вже було сказано, суспільні рухи – складний та суперечливий процес, а тому їх аналіз ніколи не можна впевнено вважати вичерпним. Якщо Ви є автором власного аналізу на основі подібних документів, або бажаєте долучитися до моїх дослідницьких зусиль – напишіть про це, багатосторонній аналіз дозволяє краще зрозуміти реальність.

Сторінка «Англійською» дає повний огляд інформації про проект англійською мовою. Вона розрахована на зарубіжних дослідників, котрі цікавляться подіями в Україні. Нажаль, текстів резолюцій англійською немає, доступні лише оригінальні версії. Запрошую ділитися посиланням на блог з англомовними колегами, котрим ця інформація може бути цікава та корисна.

Дякую що завітали на блог проекту та запрошую долучитися до спільного об’єктивного аналізу подій української найновішої історії!

 

З повагою,

Ольга Зелінська

аспірант

Школа суспільних досліджень

Інститут філософії та соціології

Польска Академія Наук

http://maidanresolutions.blogspot.com/

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair