У Змієві відбулась акція «Зміїв без Мураєва, а значить без війни!»

16 серпня 2014 року відбулась акція харківських активістів з Громадської варти, харківського Автомайдану, Громадської самооборони за участі активістів ГО «Інформаційний Центр “Майдан Моніторинг”» у місті Змієві Харківської області під гаслом «Змїїв без Мураєва, а значить без війни!».

Сцена на центральні площі Змієва.  Фото: Ганна Чуркіна.
Сцена на центральні площі Змієва.
Фото: Ганна Чуркіна.

Приводом до акції стало звернення зміївських активістів, які попрохали про допомогу, оскільки в день міста та день його звільнення від німецьких військ було влаштовано святковий концерт. Свято під час війни та відсутність патріотичних пісень обурило зміївських активістів та харків’ян, які приїхали до Змієва. Спонсором свята став народний депутат України від округу, до якого входить і Зміїв, Євгеній Мураєв, який був обраний від Партії регіонів, а зараз входить до складу депутатської групи «За мир і стабільність». Мураєв також є прихильником федералізації України, був помічений у висловлюваннях, що Крим є частиною Росії, а також до депутатства певний час обіймав посаду голови Зміївської райдержадміністрації та вважається місцевим «князьком» на Зміївщині.

Приїхавши до Змієва, харків’яни поряд зі сценою, на якій вже почалась розважальна дитяча програма від харківського виробника морозива «Хладік», увімкнули патріотичні пісні, а також скандували гасло акції «Зміїв без Мураєва, а значить без війни!». Крім того, місцеві активісти також влаштували на центральній площі міста пікет проти свята під час війни.

Мітинг проти свята під час війни.  Фото: Сергій Петров, Ліцензія CC BY-SA 4.0.
Мітинг проти свята під час війни.
Фото: Сергій Петров, Ліцензія CC BY-SA 4.0.

Якийсь хлопець років 15-ти спробував зірвати та розтоптати державний прапор України, але був затриманий харківськими активістами. Свої дії він пояснив тим, що йому сказати так зробити. В цей час на площу підійшло місцеве керівництво, зокрема мер Змієва Петро Кучков, також член Партії Регіонів, який у розмові, зокрема, заявив, що не виходить з партії, бо винне керівництво партії, а сама партія до того немає жодного стосунку. Спроби пояснити йому думку, що влаштовувати святковий концерт, який, до слова, проходив із гаслом «За мир», з непатріотичною програмою під час війни на сході України є абсурдом, не мали результату: Петро Кучков заявив, що вислухає пропозиції пізніше, бо зараз День міста, і попрохав зателефонувати до його приймальні.

Малолітній хлопець, який спробував сплюндрувати Державний прапор України. Фото: Ганна Чуркіна.
Малолітній хлопець, який спробував сплюндрувати Державний прапор України.
Фото: Ганна Чуркіна.
Мер Змієва Петро Кучков. Фото: Ганна Чуркіна.
Мер Змієва Петро Кучков.
Фото: Ганна Чуркіна.

Разом з тим на центральній площі міста, де досі стоїть пам’ятник Леніну, почався жвавий рух, і частина харківських активістів побігла до вантажівок поза сценою. Там вони оточили народного депутата України Євгенія Мураєва. Після нетривалої словесної перепалки в його голову влучили два яйця, кинуті з натовпу, а його білу сорочку ззаду облили зеленкою. По тому пан Мураєв тікав від обурених людей разом місцевими правоохоронцями у напрямку Зміївського РВВС під артилерійський шквал з яєць.

Пізніше харків’яни пройшлися вулиця міста, скандуючи патріотичні гасла, співаючи українську народну пісню «Путін – хуйло!», а також гасло «хуйло» на адресу Путіна, Ґєпи (більше відомий як Геннадій Кернес) та Мураєва.

Біля пам’ятника Тарасу Шевченку був проведений невеликий мітинг. Харківські активісти також прибрали біля пам’ятника Шевченку, що заріс травою. Серед іншого сказаного, слід відзначити пропозицію до зміївчан почати наводити лад у своєму місті, і не чекати, що хтось прийде і прибере, приміром, навколо пам’ятника Шевченку, а робити це самим.

Біля пам'ятника Тарасу Шевченку. Фото: Ганна Чуркіна.
Біля пам’ятника Тарасу Шевченку.
Фото: Ганна Чуркіна.

Продовжилась акція вже на мості через р. Мож, де на стовпах понад мостом розвішували українські прапори та поблизу Зміївської школи №2, де повісили розтяжку довжиною у 8 метрів у кольорах державного прапора України.

Акція на мосту через річку Мож. Фото: Сергій Петров, Ліцензія CC BY-SA 4.0.
Акція на мосту через річку Мож.
Фото: Сергій Петров, Ліцензія CC BY-SA 4.0.

Також під час акції було роздано велику кількість української символіки, яку радісно брали місцеві жителі.

 

Сергій Петров, громадський активіст

Acerca de Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії

1 Comment

  1. Уважаемый автор! Такого количества орфографических, стилистических и географических ошибок сложно найти в нашей прессе. В городе Змиев протекает река Мжа ,а не Мож и какую смысловую нагрузку в вашей статье несет слово “растяжка”. Если вы хотели опорочить праздник овобождения города от фашистов,то нескольких оголтелых молодых людей, что-то орущих и вымазывающих стены домов краской на улицах города ,маловато, надо было лучше подготовиться и выучить географические названия и поработать со стилистикой речи. С уважением, жители г.Змиев

Los comentarios están cerrados.