В Харкові – столиці волонтерського руху – пройшов перший Форум Солідарності Волонтерів України

Понад 70 спікерів та близько 300 гостей з 20ти міст України – у Харкові відбувся Форум Солідарності Волонтерів. “Те, що захід позаду, не позначає, що всі питання розв’язані. Це далеко не кінець. Зараз йде переосмислення, йде аналітична робота, люди починають систематизувати досвід роботи вже на макро-рівні. Це вже не просте реагування на гарячі виклики”, – Наталка Зубар, голова правління ІЦ “Майдан Моніторинг”, член оргкомітету Форуму

Ідея Форуму, який пройшов 19 вересня в конференц-залі “Металіст”, вже давна чекала на втілення в життя. Проведення Форуму було організовано волонтерською групою Help Army, ГО “Територія миру”, ІЦ “Майдан. Моніторинг”, а також волонтерською групою “Станція Харків”, за ініціативи БФ “Мир і Порядок”. Долучився до організації зустрічі і Український кризовий медіацентр. Форум підтримав Міжнародний Фонд “Відродження”.

Учасники заходу зібралися, щоб обговорити можливості міжрегіональної координації дій, знайти максимально ефективні шляхи взаємодії з органами місцевого самоврядування та представниками силових відомств України.

На Форумі працювали 4 секції, теми до яких було в прямому сенсі продиктовано майбутніми учасниками Форуму ще під час його підготовки: громадська безпека й оборона, інформаційна політика та інформаційна безпека, допомога Збройним Силам України та військовим шпиталям, допомога вимушеним переселенцям.

Найбільш масовими секціями стали секція допомоги ЗС України та військовим шпиталям, а також допомоги вимушеним переселенцям, на кожній звучало понад 20 виступів.

Інтерес до цих секцій серед учасників та спікерів можна пояснити тим, що в Харкові за офіційною і неофіційною статистикою зараз перебуває найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб; саме Харків зараз є логістичним вузлом по доставці допомоги до військових у зоні АТО, гуманітарного вантажу до звільнених територій, тощо.

За словами члена оргкомітету Форуму і модератора секції інформвійни Наталки Зубар: “…Багатьох учасників форуму також цікавило, як громадяни можуть захистити Україну в інформаційній війни і як допомогти її жертвам.”

До роботи Форуму Солідарності Волонтерів долучилися представники багатьох організацій, серед яких “Громадська Варта Харкова”, благодійний фонд “Мир і порядок”; Всеукраїньке об’єднання “Українські рубежі”, фонд “Підтримай армію України”, ГО “Патріот”, група “МАМО”, “Медична служба Хоттабич”, “Волонтерська Медична Служба”, “Аеророзвідка” а також легендарні волонтери Юрій Бірюков, Тетяна Ричкова, Армен Нікогосян, Хоттабич з друзями; представники ДБТО “Донбас”; міжнародних організацій: ООН та ОБСЄ.

Завдяки сучасним інформаційним технологіям, можливими стали не лише “живі” виступи учасників заходу (Юрія Бірюкова – група “Крила Фенікса”; Еви Гукалової – координатора “Станції Харків”; Володимира Рожкова – власника табору “Ромашка”, що приймає переселенців; Андрія Таубе – координатора групи Help Army; Всеволода Кожемяко – ініціатора та співзасновника БФ “Мир і Порядок”; Анни Майбороди – “Всеукраїнське об’єднання Патріот”; Олега Хоменко – група “МАМО”; Тарас Слободенюк; та багатьох інших), а і відео-конференції. Скайпом виступили мер Львова Андрій Садовий; заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко; експерт Українського кризового медіацентру Дмитро Золотухін; Олександр Лінчевський, торакальний хірург 17 ГКБ м. Київ

Форуму організатори ставили за мету початок діалогу с владою, органами самоврядування, представниками силових відомств. Тому одним з перших виступів була доповідь Івана Варченко – заступника голови ХОДА, потім він також виступав на секції допомоги вимушеним переселенцям; були виступи представників МНС, облвійськомату (виступав Ю. Калгушкин, заступник військового комісару Харківській області); на секції допомоги ЗСУ та військовим шпиталям виступила П. Михайленко, головний спеціаліст з питань взаємодії з громадськістю Міністерства охорони здоров’я.

Організатори зазначають, що неочікувано велика кількість учасників Форуму не дозволила виступити на ньому усім бажаючим, проте дала можливість познайомитись волонтерам, благодійникам та представникам влади.

При підведенні підсумків було враховані побажання волонтерів закріпити за Харковом статус столиці волонтерів: “Харків сьогодні – це столиця волонтерського руху в Україні. Цей статус потребує законодавчого закріплення та підтримки влади…”.

Коли конференція тільки-но планувалася, організатори мали на меті написати та прийняти “Меморандум 19 вересня” одразу по завершенні Форуму. Проте, через величезну кількість важливих пропозицій стосовно налагодження результативної співпраці між волонтерськими групами, великим бізнесом, державними структурами, організаторами було прийнято рішення відкласти прийняття Меморандуму. Меморандум має на меті сформулювати вимоги волонтерів до влади стосовно постачання війська та допомоги вимушеним переселенцям.

“Форум пройшов дуже неформально, на одному подиху, більш з емоційним результатом, ніж тим, що можна викласти на папері. Багато учасників вивозили з собою зв’язки з новими друзями, досвід однодумців та “почуття плеча”, – кажуть члени оргкомітету Форуму.

Організатори також висловлюють глибоку подяку ресторану “Мафія”, мережі кав`ярень “Кофеін”, VIP конференц-сервісу від “Металісту”, ресторану “Металіст” за сприяння проведенню заходу та оперативність вирішення поточних адміністративних питань.

Більш детальну інформацію ви можете отримати в прес-центрі Форуму:
Тетяна Ландесман, +38 063 22 22 583, landesman[AT]bagels-letters.com

10660216_787443904612332_5116539189096368108_n

10682256_985272928164773_7344149510631954947_o
Той момент, коли раднику міністра МВС на включенні скайпом кажуть: “Почекайте”, бо йде виступ волонтера. І хто каже, що нічого не міняється? (Фото Зої Красовської)

10626617_787439901279399_2662749158792694823_n

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair