Чи доступні суди для людей з інвалідністю – результати круглого столу

table 012

table 021

table 031

table 054

table 062

table 064

table 070

table 073

table 081

table 09312 лютого 2015 року в дискусійному клубі «Експертна Думка» громадська організація Центр «Чернігівський Центр Прав Людини» разом з представниками організацій інвалідів, громадських організацій, ЗМІ та представників апеляційного суду Чернігівської області взяли участь в круглому столі «Аспекти забезпечення права інвалідів на доступ до правосуддя».
В рамках заходу обговорили результати моніторингу доступності осіб з інвалідністю до правосуддя в Чернігівській області та напрацювали рекомендації для системи правосуддя та місцевої влади як втілювати Конвенцію про права інвалідів.
Дослідження проводилося в наступних судах: Чернігівський районний суд Чернігівської області, Прилуцький та Ніжинський міськрайонні суди та Чернігівський окружний адміністративний суд.
Роман Васько, член громадської організації «Чернігівський Центр Прав Людини», що брав участь у моніторингу доступності осіб з інвалідністю до будівель суду в містах Прилуки та Ніжин, виділив у них дві спільні риси: добротні ремонти приміщень та абсолютну непристосованість вбиралень до потреб та можливостей людей з обмеженнями в пересуванні. «Кошти для ремонту виділені немалі, а найелементарніше зроблено не було», – зазначив громадський активіст.
Найбільш пристосованим до потреб людей з обмеженими можливостями виявився Апеляційний суд Чернігівської області. За словами, Олександра Підгорного, керівника організації «Чернігівський Центр Прав Людини», його можна назвати взірцевим: приміщення суду обладнане дошками зі шрифтом Брайля для незрячих, в чергового міліціонера є папки зі збільшеним зображенням інформаційних повідомлень зі стендів, інформація розміщена на доступній висоті для інвалідів-візочників. У адмінспоруди є пандус, однак його кут нахилу не дозволяє самостійно піднятися по ньому.
Ці та інші недоліки в організації доступу до будівель судів відмітили і представники Апеляційного суду та додали, що зазначені не доопрацювання уже знаходяться в розробці та в найближчий час будуть виправлені.
Люди з інвалідністю, котрі вимушені щодня долати перешкоди в пересуванні, відзначають абсолютну непристосованість, доріг, транспорту, пандусів для пересування колясочників по місту Чернігову, а також в Прилуках та Ніжині. Об’єднання інвалідів готові співпрацювати з приватними особами, владою, надавати консультації та рекомендації для створення найбільш сприятливих умов для пересування людей з обмеженнями в мобільності, і при цьому зробити це максимально економно.
Активна молодь запропонувала використовувати інфографіку для полегшення сприйняття інформації про роботу судів, зокрема, про надавані юристами послуги, про роботу громадських та правових організацій.
Присутні висловили впевнену позицію, що наше благополуччя залежить від нас самих, і подібні круглі столи, дослідження, обговорення та напрацювання дадуть змогу людям з обмеженими можливостями жити повноцінним життям.

Діяльність проходить за підтримки Канадського фонду місцевих ініціатив.