Райсуд Полтави відмовився визнати порушення з боку слідчого у справі Мельника

Сам слідчий прокуратури Полтавської області Дмитро Ходатенко навіть не прийшов на засідання, а його колеги з’явилися без довіреності й не мали змоги висловлюватися. Попри відеодокази і свідчення журналістів, суд відмовив директора кременчуцької приватної телекомпанії «Візит».

Октябрський районний суд міста Полтави учора, 11 лютого, оголосив резолютивну частину, якою відмовив Олександру Мельнику, директору приватної телекомпанії «Візит» у його проханні визнати дії старшого прокурора облпрокуратури Дмитра Ходатенка незаконними. Навіть попри те, що він анонсував журналістам вручення другої підозри директору «Візиту» аж за півтора місяці до самого факту…

Адвокати Олександра Мельника пообіцяли оскаржити цю постанову у апеляційній інстанції. Але поки що хочуть побачити аргументи, які використав суд, приймаючи рішення.

«Хочеться побачити, чим обґрунтовується таке рішення, – зазначив Руслан Лазоренко. – Чому суд не застосував ті норми права, на які ми спираємося, в тому числі практику Європейського суду з прав людини».

Цікаво, що головуючою у цій справі була Ганна Андрієнко. Ця суддя Октябрського райсуду Полтави приймала ряд рішень у справі Олександра Мельника. Зокрема, вона відмовила О.Мельнику в порушенні кримінального провадження за фактом погроз йому з боку працівників міліції (згодом це рішення скасував Апеляційний суд Полтавської області), також суддя виносила рішення про продовження директору «Візиту» арешту на півроку.
«Не можу зрозуміти, як таке можливо, – розповідає Оксана Цокур, журналістка телекомпанії, що висвітлювала хід судового процесу. – Сам слідчий навіть на суд не з’явився. Інший представник прокуратури прийшов без довіреності й тому не мав права голосу…» Оксана Цокур говорить: адвокати директора «Візиту» надали суду відео.

А також свідки розповіли, що слідчий Д.Ходатенко назвав Олександра Мельника підозрюваним відразу у двох вбивствах – мера Кременчука та судді Автозаводського суду прямо на прес-конференції 10 вересня минулого року.

Між тим, другу підозру (організації вбивства судді Олександра Лободенка) директору «Візиту» вручили аж через півтора місяці (!) – 24 жовтня. «Фактично слідчий назвав невинну людину злочинцем, причому на все місто, та де там, на всю область, і за це йому нічого не буде!» – каже Оксана Цокур.

Як відомо, 11 лютого Олександр Мельник подав до Октябрського райсуду Полтави позов проти слідчого обласної прокуратури, який не лише звинуватив його у замовленні двох убивств, але й поширив цю інформацію журналістам, попри те, що як службова особа, мав дотримуватися таємниці слідства.

«Я категорично заявляю про свою невинуватість і непричетність до цих злочинів, а протиправні дії зі сторони прокуратури Полтавської області в особі її працівників є порушенням моїх основоположних і конституційних прав, передбачених Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод» – заявив директор приватної телекомпанії «Візит» Олександр Мельник у своєму позові.

Юлія Билина