Олександр Мельник подав у суд на слідчого прокуратури Полтавщини

У ці хвилини в Полтаві розпочався суд за позовом директора приватної телекомпанії “Візит” міста Кременчука до старшого прокурора відділу прокуратури Полтавської області Дмитра Ходатенка.
Керівник «Візиту» Олександр Мельник наполягає на своїй невинності й обурений тим, що слідчий прокуратури увів суспільство в оману. Директор “Візиту” просить суд визнати дії слідчого протиправними.

Мельник Олександр Олексійович

Олександр Мельник подав у суд позов проти слідчого обласної прокуратури, який не лише звинуватив його у замовленні двох убивств, але й поширив цю інформацію журналістам, попри те, що як службова особа, мав дотримуватися таємниці слідства. Справу за позовом Олександра Мельника Октябрський райсуд Полтави почав слухати у середу, 11 лютого.

«Я категорично заявляю про свою невинуватість і непричетність до цих злочинів, а протиправні дії зі сторони прокуратури Полтавської області в особі її працівників є порушенням моїх основоположних і конституційних прав, передбачених Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод» – це рядки з позову, який подав директор приватної телекомпанії «Візит» Олександр Мельник на старшого прокурора відділу прокуратури Полтавської області Дмитра Ходатенка.

 

Директор приватної телекомпанії «Візит» спирається на українське законодавство, яке недвозначно стверджує: будь-яка людина не може називатися винною, доки це не довів суд. Також і директор «Візиту», і його адвокат Руслан Лазоренко посилаються на численну практику Європейського суду з прав людини.

«Нехтуючи нормами національного і міжнародного законодавства, загальними засадами кримінального судочинства, зокрема презумпцією невинуватості особи, старшим прокурором відділу прокуратури Полтавської області Ходатенком Д.М., який здійснював повноваження у конкретному кримінальному провадженні, під час розгляду апеляційного провадження щодо оскарження обрання мені запобіжного заходу, 10.09.2014 року до закінчення апеляційного розгляду заявлено засобам масової інформації про те, що мені винесене повідомлення про підозру у кримінальному проваджені щодо організації мною убивства судді Лободенка О.С., а раніше винесене повідомлення за обвинуваченням за фактом убивства міського голови, і тепер я є організатором убивств Бабаєва О.М. і Лободенка О.С.» наводить Олександр Мельник факти порушення його прав із боку слідчого.

«Заява прокуратури Полтавської області, в особі прокурора Ходатенка Д.М., була зроблена засобам масової інформації і поширена в Україні, зокрема в Полтавській області, у тому числі телерадіоорганізаціями міст Полтави і Кременчука», – сказано в позові директора телекомпанії. Вказана заява була завідомо неправдивим повідомленням, є не що іншим, як тиском на суд і тиском на мене, привласненням повноважень суду, а такі дії зі сторони прокуратури Полтавської області протирічать нормам міжнародного права і практиці Європейського суду з прав людини». Олександр Мельник вважає: поведінка слідчого, яка далі посіяла негативне ставлення до нього й підбурила мітингувальників, що пікетували суд (як відомо, серед яких значну частину становили чиновники кременчуцької мерії та двох райвиконкомів) до агресивної поведінки, була не чим іншим, як тиском на суд. Тож і спровокувала несправедливе рішення про арешт невинної людини.

Директор приватної телекомпанії «Візит» просить суд визнати дії старшого прокурора облпрокуратури Дмитра Ходатенка незаконними.

Юлія Билина