Акустичний терор як складова російсько-української війни. Підсумок

Перемикач мов

Короткій підсумок дослідження скомпілювала Наталія Зубар

Акустичний терор є складовою терористичної тактики, яку використовує Російська Федерація у війні проти України. Ми, дослідники громадської організації Інформаційний центр «Майдан Моніторинг», ввели поняття «акустичний терор» в 2022 році внаслідок постійного моніторингу травматичного досвіду переживання війни наших учасників та волонтерів з двох найбільших міст України Харкова та Києва. За підтримки Фонду Конрада Аденауера ми провели соціологічне дослідження в місті Харкові, яке розташоване в 30 кілометрах від кордону з РФ. Під час проведення дослідження, РФ систематично бомбардувала Харків, вдень і вночі, із застосуванням авіації, бомб, ракет, бойових дронів, що породжують інтенсивні «звуки війни», які травмують людей ударними і звуковими хвилями, а також низкою вторинних факторів ураження психіки, серед яких ми особливо виділяємо хронічні розлади сну.

Для дослідження акустичного терору та його наслідків для цивільного населення у жовтні 2023 ми опитали 489 людей в інтернет-опитуванні розвідувального характеру, на базі результатів якого в грудні 2023 – лютому 2024 ми провели 31 поглиблене фокусоване інтерв’ю з представниками різних категорій харківської громади, включно з волонтерами та медиками.

Наші дослідження виявили наслідки акустичного терору, які можуть впливати на все населення міста, що перебуває під обстрілами, за оцінками місцевої влади Харкова в період дослідження в місті проживало не менше 1.200.000 людей.

Ми провели диференціацію «звуків війни» в Харкові та здійснили соціологічний вимір їхнього психологічного сприйняття.

Ми встановили факт травмування цивільного населення «звуками війни», які викликають страждання і негативні наслідки для здоров’я людей. Ми пропонуємо розрізняти у механізмі такого травмування головні складові: 1) травмування людей ударною хвилею; 2) шкода від звукової хвилі. Як похідні фактори травмування ми виділяємо: 3) негативний соціально-медійний вплив на масову свідомість; 4) руйнівне самонавіювання через особистісні переживання і проекції страху.

Травмування може або бути гострим, якщо особа перебувала у безпосередній близькості від епіцентру вибуху, або хронічним через систематичне сприйняття звуковими рецепторами «звуків війни», яке підсилюється потоком негативної інформації щодо руйнувань, смертей, поранень, людського горя і лиха. Гострі і хронічні травми, які зазнає людина ведуть до зниження якості життя, можуть спричиняти нові та загострювати існуючи захворювання.

Ми висуваємо гіпотезу про таку динаміку розвитку хронічного стресу в великої кількості людей через наявність потужних факторів, які можуть впливати на все населення міста, що перебуває під обстрілами:
1) Гострий стрес, дезорієнтація, панічні стани, які виникають у громадян, що знаходилися поблизу вибухів потужних бойових частин ракет, бомб, вибухових пристроїв, і відчули на собі травматичну дію ударної хвилі;
2) Повторювані травми від «звуків війни»;
3) Вторинні інформаційні впливи, пов’язані з усвідомленням масштабів шкоди і руйнувань від обстрілів, які посилюються внаслідок загальної напруги воєнного часу та невизначеності майбутнього.

В стані хронічного стресу, в якому, як ми передбачаємо, перебувають більшість харків’ян, примітним є «синдром проєкції», якій засвідчила абсолютна більшість опитаних.

«Синдром проєкції» ми називаємо феномен, коли люди асоціюють побутові або індустріальні звуки зі «звуками війни», найчастіше з ракетно-бомбовими ударами або прольотами літаків та дронів. «Синдром проєкції» це специфічний прояв хронічного стресу, спричиненого «звуками війни».

Ми виявили специфічні розлади сну, спричинені нічними обстрілами міста. Порушення нічного сну підсилюють стан хронічного стресу і можуть бути причиною загострення хронічних захворювань та психологічних розладів.

Акустичний терор має усі ознаки злочину відповідно до статті 258 Кримінального Кодексу України «Терористичний акт», а саме : 1) вчинення загально-небезпечних діянь; 2) публічний характер виконання з метою викликати широкий резонанс; 3) навмисне створення у суспільстві стану страху, напруженості, спрямоване на залякування населення; 4) шантажування влади через страждання мирного населення; 5) масовидність явища; 6) рознесення у часі та просторі. Стаття 258 ККУ містить достатній обсяг кваліфікаційних ознак, щоби сформувати обвинувачення на адресу агресора у здійсненні терористичних актів, однак ми хочемо створити методику доведення складу злочину масового терору у формі акустичного насильства по відношенню до мирного населення.

Винні у стражданнях людей мають бути визнані злочинцями та покарані в українських судах, та тих майбутніх міжнародних судах або трибуналах, що мають встановити відповідальність за злочини РФ в Україні. Результати нашого дослідження можуть стати внеском у створення доказової бази.

Цивільні лікарі, працівники життєзабезпечення та швидкої допомоги, волонтери піддаються і будуть піддаватися акустичному терору в Харкові надалі, вони не покинуть місто. Їм негайно потрібна професійна допомога.

Для зменшення впливу акустичного терору, в першу чергу розладів сну, ми пропонуємо використати результати нашого дослідження як основу для роботи міждисциплінарних міжнародних наукових груп, які могли б створити методику вимірювання фізіологічних і нейрофізіологічних наслідків акустичного терору, розробити механізми та дії щодо відновлення, покращення стану постраждалих та методику оцінки ефективності таких дій.

Ці підходи також можуть стати і частиною криміналістичної методики для доведення злочину масового акустичного терору.

Більше інформації тут

Фото Юлія Гуш. Харків. 25 січня 2025 року. Зруйнований будинок на Північній Салтівці.
About Nataliya Zubar 2357 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 1 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.