Перший акт ядерного терору в історії людства стався в Харкові

Перемикач мов

Північний мікрорайон нашого міста, П’ятихатки, включає житловий масив і територію Національного Наукового Центру «Харківський фізико-технічний інститут», де розміщено науковий ядерний реактор.

До кордону з Росією – 22 кілометри. З лютого 2022 року цей район 6 місяців піддавався обстрілам та бомбардуванням з високоточної зброї, що призвело до повної відсутності електропостачання на 40 днів навесні 2022 року. Ми детально документували пошкодження на цій території.

Ядерний реактор був оглянутий Міжнародним агентством з атомної енергії, яке дійшло висновку, що «він був сильно пошкоджений обстрілом під час нинішнього військового конфлікту в країні, але без будь-яких ознак радіологічного викиду або перенаправлення заявленого ядерного матеріалу».

Але я вважаю, що небезпека ядерного вибуху та екологічної катастрофи локального масштабу все ще існує. Чому?

На мою думку існує ймовірність радіоактивного забруднення шляхом подальшого руйнування ядерної установки через втому конструкційних матеріалів в результаті попередніх пошкоджень. А через близькість до російського кордону обстріли та бомбардування ядерного об’єкта можуть поновитися.

Немає жодного плану пом’якшення наслідків, поширеного в місцевій громаді. Небезпека не усвідомлюється більшістю громадян через складну технічну природу.

Я вважаю, що необхідний постійний громадський моніторинг цього ядерного об’єкта, щоб запобігти подальшому забрудненню.

Наталія Зубар, фізик, документатор воєнних злочинів, Голова правління Інформаційного центру “Майдан Моніторинг”, Харків

Довідка

13 лютого 2024 року, було повідомлено про підозри 5 офіцерам російської армії, які керували військовими частинами та з’єднаннями збройних сил рф у період з 24 лютого до початку вересня 2022 року, за здійснення обстрілів території ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, яку російські війська систематично атакували з 6 березня по початок вересня 2022 року.

За оголошенням підозр 5-ти російським вищим та старшим офіцерам стоїть величезний обсяг роботи та титанічна праця слідчих, прокурорів, експертів та залучених спеціалістів, яка тривала майже 2 роки, до якої були залучені члени харківської команди Інформаційного центру «Майдан Монітоторинг», зокрема Сергій Петров і Наталія Зубар. Для нас це – велика честь, великий виклик та громадянський обов’язок.

Детально про це читайте погоджений із слідством текст 5 російським офіцерам повідомлено про підозри за обстріли ядерної установки у Харкові

Також дивіться репортаж з місця подій, знятий в лютому 2023 року.

А також читайте і дивіться наш детальний репортаж від 2022 року Що значить жити у П’ятихатках під час війни

About Nataliya Zubar 2357 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + 9 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.