5 російським офіцерам повідомлено про підозри за обстріли ядерної установки у Харкові

Перемикач мов

Команда документаторів воєнних злочинів Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» продовжує допомагати слідчим Управління СБУ в Харківській області у фіксації російських воєнних злочинів.

За ще одним кримінальним провадженням, в рамках якого ми допомагали документувати російські воєнні злочини, оголошено підозри 5 офіцерам російської армії – командувачу військового округу, командувачам двох армій та командирам артилерійської та реактивної артилерійської бригад окружного підпорядкування збройних сил рф.

Це перше кримінальне провадження за фактом екоциду в Україні чи можливості його настання, яке дійшло до етапу оголошення підозр російським офіцерам за обстріли ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів», розташованої на території Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, який знаходиться в районі П’ятихатки на півночі Харкова. Звідси до державного кордону з Росією – 22 км.

Вчора, 13 лютого 2024 року, було повідомлено про підозри 5 офіцерам російської армії, які керували військовими частинами та з’єднаннями збройних сил рф у період з 24 лютого до початку вересня 2022 року, за здійснення обстрілів території ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, яку російські війська систематично атакували з 6 березня по початок вересня 2022 року.

Підозри оголошені:

  • генерал-полковнику Олександру Журавльову, командувачу Західного військового округу збройних сил рф;
  • генерал-лейтенанту Владиславу Єршову, командувачу 6-ї загальновійськової армії збройних сил рф;
  • генерал-лейтенанту (станом на 2022 рік – генерал-майору) Олегу Маковецькому, командувачу 6-ї армії ВПС та ППО збройних сил рф;
  • полковнику Євгену Геращенку, командиру 79-ї реактивної артилерійської бригади збройних сил рф;
  • полковнику Павлу Пілюкову, командиру 45-ї артилерійської бригади великої потужності збройних сил рф.

6-та загальновійськова армія, 6-та армія ВПС та ППО входять до складу Західного військового округу збройних сил рф. 45-та артилерійська бригада великої потужності та 79-та реактивна артилерійська бригади є окремими бригадами окружного підпорядкування Західного військового округу збройних сил рф. Ці об’єднання та з’єднання російських військ, а також підпорядковані ним підрозділи, вели бойові дії на території Харківського району Харківської області з метою окупації Харківської області та здійснювали обстріли території міста Харкова та Харківського району Харківської області, зокрема і захищених  об’єктів на території Харківського фізико-технічного інституту (ХФТІ).

Слідством встановлено, що 79-а реактивна артилерійська бригада вела обстріл території ХФТІ з РСЗВ 9К58 «Смерч» на початку березня 2022 року з позицій, розташованих у Бєлгородському районі Бєлгородської області рф поблизу державного кордону України, а з самохідних артилерійських установок 2С7 «Піон» з території Харківського району Харківської області снарядами калібру 203 мм були завдані удари по споруді ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів» ХФТІ.

Для авіаційних ударів по території ХФТІ застосовувалися бойові літаки Су-30СМ, Су-34 14-го винищувального авіаційного полку (аеродром «Халіно», місто Курськ) та Су-35 47-го бомбардувального авіаційного полку (аеродром «Балтімор», місто Воронєж) 105-ї змішаної авіаційної дивізії 6-ї армії ВПС та ППО Західного військового округу рф. Льотчики цих підрозділів завдавали авіаційних ударів по Харкову та Харківському району у березні – квітні 2022 року.

Для історії важливо, що це перші підозри російським військовим командувачам та командирам за воєнні злочини в Україні за статтею 441 Кримінального кодексу України («екоцид») – «вчинення дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу, за попередньою змовою групою осіб».

Слідчими СБУ в Харківській області за участю та процесуальним керівництвом Офісу Генерального Прокурора та прокурорів Харківської обласної прокуратури започатковані та втілюються у життя правові стандарти щодо документування результатів та впливу війни на навколишнє середовище.

ХФТІ є науково-дослідним центром цивільної атомної промисловості та ядерної енергетики України. На території ХФТІ на загальній площі понад 50 гектарів  розташовані цивільні ядерні об’єкти, у тому числі ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» та сховище ядерних матеріалів.

«Джерело нейтронів» це дослідницька ядерна установка, це керований прискорювачем підкритичний реактор. Це є цивільний, науковий та дослідний об’єкт. На ньому виготовлюються медичні радіонукліди, навчають фахівців у ядерній сфері, досліджують матеріали та проводять наукові експерименти. Ядерна установка була побудована згідно із домовленостями Президентів України та США під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки у квітні 2010 року, профінансована США в якості компенсації за вивезення з території України до Росії 234 кг високозбагаченого урану.

Ядерні об’єкти цивільної критичної інфраструктури та підвищеної небезпеки на території ХФТІ не захищені від вибухового та динамічного впливу артилерійського та авіаційних боєприпасів і не розраховані на експлуатацію в умовах бойових дій.

З березня до початку вересня 2022 року по території ХФТІ було завдано понад 70 артилерійських та авіаційних ударів, які призвели до пошкодження розташовані на його території будівель та споруд. По території ХФТІ було завдано артилерійські удари з використанням снарядів калібру 203 мм із самохідної артилерійської установки 2С7 «Піон», калібру 152 мм із самохідних гаубиць 2С19 «Міста-С» та 2С3 «Акація», снарядів калібру 300-мм із РСЗВ 9К58 «Смерч», калібру 122 мм із РСЗВ БМ-21 «Град, мінометами калібру 120 мм, а також авіаційних ударів авіаційними бомбами «ФАБ-500» з використанням бойових літаків Су-30СМ, Су-35, Су-34.

 За інформацією Державної інспекції ядерного регулювання України, з 6 березня по червень 2022 року було здійснено щонайменше 5 фактів обстрілу ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів». У листопаді 2022 року ХФТІ відвідала делегація місія МАГАТЕ з інспекцією та зафіксувала великі пошкодження об’єктів ядерної установки «Джерело нейтронів» та інших об’єктів на території ХФТІ.

Обстріли ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів» та інших об’єктів ХФТІ могли спричинити екологічну катастрофу та завдати серйозну шкоду навколишньому середовищу, вплинути на здоров’я людей, флору, фауну, надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси.

За оголошенням підозр 5-ти російським вищим та старшим офіцерам стоїть величезний обсяг роботи та титанічна праця слідчих, прокурорів, експертів та залучених спеціалістів, яка тривала майже 2 роки, до якої були залучені члени харківської команди Інформаційного центру «Майдан Монітоторинг». Для нас це – велика честь, великий виклик та громадянський обов’язок.

Члени нашої команди Наталія Зубар, Сергій Петров та інші колеги брали участь в аналітичній роботі зі збору, фіксації та моніторингу в березні – квітні 2022 року уражень будівель Харківського фізико-технічного інституту по його зовнішньому периметру в умовах постійних артилерійських обстрілів Харкова з боку російських військ. Ми проводили моніторинг відкритих джерел інформації та висвітлення вказаних фактів обстрілів у так званих «засобах масової інформації» рф. Фактично аналіз саме такого контексту став одним з елементів, який в подальшому був використаний для доказування наявності злочинного умислу.

Пізніше Наталія Зубар допомагала із приверненням уваги до обстрілів ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів» на міжнародному рівні у медіа країн ЄС. Сергій Петров в основному займався пошуком, збором, обробкою та аналізом інформації, яка розміщена у відкритих джерелах в мережі Інтернет згідно із міжнародними стандартами, щоби вона стала доказовою базою для кримінального провадження.

Фотографії та відео наслідків російських обстрілів Харківського фізико-технічного інституту представлені у нашій виставці «Розлам. Харків», яка в вересні 2023 року була представлена у Європейському парламенті в Брюсселі (Бельгія).

Під час обстрілів Харківського фізико-технічного інституту зазначені російські генерали та полковники порушили цілу низку міжнародних документів, зокрема:

  • норми 7 та 45 Звичаєвого міжнародного гуманітарного права з охорони довкілля під час збройного конфлікту, за якими під час військового конфлікту його сторони не повинні нападати на цивільні об’єкти, а також заборонено використовувати будь-які засоби, які можуть спричинити масштабну, довготривалу та серйозну шкоду навколишньому природному середовищу, а знищення природного навколишнього середовища не може використовуватись, як зброя.
  • ч. 1 ст. 1 Конвенції про заборону військового або будь-якого іншого ворожого використання засобів впливу на природне середовище 1977 року, згідно із якою сторони військового конфлікту зобов’язані не вдаватися до засобів впливу на природне середовище, які мають широкі, довгострокові або серйозні наслідки.
  • п. 3 ст. 35, п. 1 ст. 55, ст. 48, ч. 1 ст. 51, ч. 1 ст.52 Додаткового протоколу І до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 08.06.1977, згідно із якими заборонено застосовувати методи або засоби ведення воєнних дій, які мають на меті завдати або мають очікування завдати широкої, довгочасної і серйозної шкоди природному середовищу, здоров’ю або виживанню населення, а також визначають, що цивільними об’єктами є всі не воєнні об’єкти, які не мають бути об’єктом нападу.

Згідно тексту підозр, опублікованих на сайті Офісу Генерального прокурора, генерал-полковнику Олександру Журавльову, генерал-лейтенанту Владиславу Єршову та генерал-лейтенанту (станом на 2022 рік – генерал-майор) Олегу Маковецькому оголошено підозри щодо умисних дій, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, за попередньою змовою групою осіб, що призвели до тяжких наслідків (ч. 3 ст. 110 ККУ), веденні агресивної війни , вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2. ст. 28, ч. 1 ст. 437 ККУ), порушення законів та звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438), а також  вчинення дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ст. 441 ККУ). Таким чином, ці троє генералів російської армії підозрюються у вчиненні кількох тяжких злочинів.

Полковники Євген Геращенко та Павло Пілюков, які керували артилерійськими бригадами окружного підпорядкування, підозрюються у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438), а також вчинення дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ст. 441 ККУ).

З повним текстом підозр можна ознайомитися на сайті Офісу Генерального Прокурора за посиланнями: щодо генерал-полковника Олександра Журавльова, генерал-лейтенанта Владислава Єршова, генерал-лейтенанта Олега Маковецького, полковників Євгена Геращенка та Павла Пілюкова.

Ми постійно наголошуємо, що слідство за кримінальними провадженнями ведеться дуже довго. Робота зі збору та опрацювання доказової бази для того, щоби стало можливим оголосити підозри 5 вищим та старшим офіцерам зс рф, тривала майже 2 роки. Це дуже складна та скрупульозна робота прокурорів, слідчих, експертів, спеціалістів, незалежних громадських об’єднань, яка потребує належного документування доказів, їх обробку, проведення експертиз і ще багато різноманітних слідчих та процесуальних дій, а також аналітичної роботи. Слідство за цим кримінальним провадженням триватиме і надалі з метою відшукання додаткових доказів щодо дій генералів Журавльова, Єршова, Маковецького та полковників Геращенка і Пілюкова та подальшого скерування матеріалів до суду.

Однією із цілей нашої команди є не лише документування воєнних злочинів у належний спосіб, а й використання цих матеріалів у кримінальних провадженнях, за якими оголошуватимуть спочатку підозри, а в подальшому будуть виноситися вироки судами.

Автор тексту: Сергій Петров

Вирва від авіабомби на території ХФТІ.

Для контексту читайте нашу детальну інтерактивну публікацію Що значить жити у П’ятихатках під час війни

 

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії