Як активісти з Кривого Рогу актуалізують екологічні проблеми в рідному місті

Перемикач мов

З 22 по 24 січня 2024 року в Кривому Розі проходила конференція «Вільним людям – чисте повітря». До неї приєдналися представники громадських організацій зі всієї країни. У першу чергу, звісно, екологічного та природоохоронного спрямування. Сам захід організувала коаліція «Досить труїти Кривий Ріг». Її засновники, з одного боку, прагнуть досягти «гранично можливої екологічної якості життя», з іншого – зберегти статус Кривого Рогу як індустріального міста.

Учасників конференції познайомили з індустріальною та промисловою частиною Кривого Рогу, та його екологічними проблемами. Організатори показали локації, які їх чудово ілюструють. Наприклад, Червоне озеро Кривбасу, одну з «обов’язкових» туристичних локацій міста. Воно має штучне походження і своїм кольором завдячує надмірній мінералізації, що утворилась  внаслідок промислової діяльності. Самі екологи не в захваті від такої туристичної цікавинки. Адже рівень мінералізації озера в 20 разів вищий, ніж у Чорному морі. Його води зі своєю надмірною концентрацією хімічних сполук потрапляють до Дніпра через річку Інгулець. Що завдає шкоди флорі і фауні головної водної артерії країни.

Також учасникам конференції показали провали в землі, які утворилися після видобутку корисних копалин.  

«Вже більше ста років в нашому місті ведеться видобування корисних копалин – частково відкритим наземним способом, частково підземним, – розповіла екологиня коаліції «Досить труїти Кривий Ріг» Анна Амбросова. – І багато територій під містом підроблені от цими вирубками. Як соти. Тому при будь-якій такій напрузі (це може бути бомбардування або сильні обстріли) наше місто почне складатися та уходити під землю. У нас вже були такі випадки – наприклад, в 2010 році, коли просто заклали більше вибухівки. Не стільки, скільки було дозволено. І значна територія пішла під землю. Більше того – ті процеси тривають й досі. Якщо туди під’їхати, там видно оті розломи на земній поверхні. І воно поступово з’їжджає далі і далі».

Анна Амбросова біля воронки.

Але дати лад тим воронкам – задача вкрай непроста. За словами Амбросової, такі провали рухливі, а поверхні на цих ділянках продовжують осідати. Тому рекультивувати або якось закріплювати ті провалля містяни не можуть.

Життя в такому промисловому місті має як свої переваги, так і серйозні недоліки. Як зазначає координаторка коаліції «Досить труїти Кривий Ріг» Олена Шафранова, велика кількість підприємств дає можливість створювати нові робочі місця та наповнювати місцевий бюджет. Разом з тим вони завдають серйозної шкоди довкіллю і та погано впливають на життя та здоров’я людей. Звідти такі сумні показники в плані захворюваності, зазначає Шафранова. За її словами, кожен другий мешканець Кривого Рогу має якісь хвороби, пов’язані із забрудненням довкілля.

«Стан довкілля в нашому місті дуже-дуже на низькому рівні, – розповіла Олена Шафранова. – Чому, власне, утворилася коаліція «Досить труїти Кривий Ріг»? Бо ми на своєму досвіді зіткнулися з тим, що на практиці дуже складно (майже неможливо) довести кримінальні злочини, пов’язані завданням шкоди довкіллю. І тільки от зараз, коли відбулося повномасштабне вторгнення, наші правоохоронні органи спромогтися розслідувати справи за статтею «Екоцид» Кримінального Кодексу України. Адже ми всі є свідками того, як, окрім злочинів проти людства та воєнних злочинів, здійснюються ще злочини проти довкілля».

Олена Шафранова біля озера.

Наразі і екологи, і науковці мають дослідити всі негативні наслідки, які призвела російська агресія. За словами Шафранової, в Кривому Розі здійснювалися навмисні, цілеспрямовані атаки у тому числі й на гідротехнічної споруди. Звісно, вони не мали таких нищівних наслідків, як підрив Каховської ГЕС. Але шкоди було завдано чимало. Сама Олена Шафранова разом з колегами зверталась до правоохоронців, щоб ті порушили кримінальну справу. Адже напрочуд важливо, щоб всі злочини росіян були розслідувані. У тому числі вчинені проти навколишнього середовища. Наразі Україна є першопрохідцем в плані розслідування таких злочинів, підкреслила Шафранова. І їй належить напрацювати інструменти щодо захисту довкілля, якими згодом користуватиметься весь світ. 

Автор: Юлія Гуш

Юлія Гуш

Фото: Юлія Гуш та Євген Титаренко

Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” є партнером Громадської Спілки “Досить Труїти Кривий Ріг” і входить в об’єднання “Досить Труїти Україну”. Це вже вдруге учасники та представники нашої організації доїзжають в гості до наших партнерів. Це перша публікація про надзвичайно цікаві просвітницькі заходи, які проводять наші добрі друзі, але не остання.  

 

Євген Титаренко
About Гуш Юлія 43 Articles
Журналістка, волонтерка