Ірина Белякова: Як в зоні АТО працює тернопільське СБУ

Хто з працівників тернопільського СБУ вже побував в зоні АТО, коли брали участь у захопленні озброєних бойовиків ДНР і ЛНР, як викрили східняка, який організовував викрадення проукраїнських активістів. Про це Ярослав Боднарчук – в ексклюзивному інтерв’ю «RIA плюс»

Зведена оперативна група співробітників управління СБУ в області, яка протягом двох останніх місяців несла службу у зоні АТО, нещодавно повернулась до Тернополя.

Журналісти «RIA плюс» поспілкувались з керівником групи, заступником начальника управління Ярославом Боднарчуком, який поділився, як «брали» снайпера із банди «Баті», розповів, як знешкодили розвідувально-диверсійну групу, що готувала теракти і пояснив, чому неможливо спрогнозувати, коли ситуація на Сході нормалізується.

Головне – ліквідація противника   

  • Від початку бойових дій на Сході країни тернопільських силовиків там побувало чимало. А яка роль офіцерів тернопільського СБУ в зоні АТО?
  • Це проведення перевірки осіб, котрі залишають території АТО або мають намір потрапити до неї. Оперативні заходи із виявлення та знешкодження учасників терористичних організацій. Ось, до прикладу, нещодавно зі Сходу повернулася чергова зведена оперативна група співробітників Тернопільського УСБУ, які протягом двох місяців брали участь у проведенні антитерористичної операції на території Луганської області. Відразу хочу зауважити, що хлопці не брали безпосередньої участі у бойових діях, чи охороні блокпостів, хоча пороху понюхати їм теж довелося… Їх функції були більш специфічними і полягали у проведенні оперативно-розшукових та контррозвідувальних заходів на територіях, які ще донедавна були під цілковитим контролем бойовиків терористичних організацій ЛНР і ДНР. Передусім, нашим завданням було виявлення та  ліквідація диверсійно-розвідувальних груп противника, їх пособників та інформаторів, викриття і притягнення до відповідальності агентури ворожих спецслужб і терористичних організацій. Також – вилучення з незаконного обігу зброї та вибухових речовин, сприяння у відновленні роботи органів влади та самоврядування, а також життєдіяльності регіону в цілому.
  • Скільки саме співробітників СБУ з Тернопільщини вже побували в зоні АТО?  З кого формують групи?
  • До складу таких груп входять оперативні співробітники, слідчі, бійці спецпідрозділу «А»… На жаль, ми не можемо говорити про загальну чисельність та персональну участь співробітників СБУ в АТО. Ви ж розумієте, що ворогу цю інформацію знати не потрібно. Зазначити можу лише, що особовий склад таких груп формується із досвідчених високопрофесійних співробітників, які добровільно виявили бажання взяти участь у АТО.

Якщо говорити про нашу групу, то всі хлопці живі-здорові і вже приступили до виконання своїх обов’язків на місцях постійного несення служби. Разом з тим, в Управлінні завершує підготовку черговий зведений підрозділ, який ближчим часом буде відкомандировано в зону АТО. Єдине над чим можу привідкрити завісу таємниці, так це критерії відбору співробітників. А це, передусім, їх особисте бажання, професіоналізм та компетентність. А ні посади, а ні звання чи строк військової служби до уваги не беруться.

Вибухівка дивом не здетонувала

  • Не раз пересічні тернополяни закидали, що ваші колеги працюють на Сході лише в штабах. Так чи доводилось учасникам вашої групи ризикувати своїм життям?
  • На щастя, за весь час проведення АТО у нашому колективі втрат не було. Діючи в умовах безпосередньої близькості із ворогом, співробітникам Управління доводилось і перебувати на території, яка обстрілювалась ворожими артилерійськими системами, і брати участь у захопленні озброєних бойовиків, що орудують у ЛНР та ДНР, всього й не перелічиш. Ось, скажімо, під час затримання бойовика з позивним «Санітар» – снайпера з банди  сумнозвісного «Баті» (керівник чисельного угруповання терористів – прим. авт.), у помешканні терориста вилучили цілий арсенал зброї та вибухівки, яка була пошкоджена і лише дивом не здетонувала. Уявіть собі тільки, які могли бути б наслідки, якби оперативникам не вдалося зненацька захопити та знерухомити «Санітара». А що вже казати про небезпеку застосування вогнепальної зброї тими ж таки терористами.
  • Якими результатами в зоні АТО може похвалитись ваша група?
  • За матеріалами тернополян слідчими органами відкрито 27 кримінальних проваджень, з яких 9 за ознаками вчинення злочину передбаченого ст.258-3 КК України «Створення терористичної групи чи терористичної організації» і 3 за ознаками ст. 110 КК України «Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України». Кожне із зазначених проваджень заслуговує на окрему увагу громадськості, однак, у більшості випадків таємниця слідства не дозволяє мені розкривати їх деталей. Можу лише у кількох словах розповісти.  Зокрема, групою затримано 5-х осіб, причетних до терористичної організації ЛНР. Серед них поплічник терориста Гіркіна (відомий як «Стрелков» або «Стрелок» – прим. авт.). Затриманий, за завданням агента ФСБ, готував текст так званої «Конституції терористичної організації «Луганська народна республіка». Розробив методичні матеріали щодо підготовки та організації діяльності розвідувально-диверсійних груп на території України та військового захоплення влади, займався організацією «походу» на Київ та Львів.

Знешкодили тих, хто готував теракти

Також вдалося викрити та знешкодити розвідувально-диверсійну групу, до складу якої входили бійці незаконного збройного формування, відомого як батальйон «Прізрак». Двоє диверсантів, які мали намір вчинити теракти у населених пунктах Луганщини, затримані. Зловмисники планували вчиняти напади на військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів, із використанням зброї та вибухівки організовувати теракти на об’єктах інфраструктури та у державних закладах, вчиняти вибухи, які б призводили до якомога більшої кількості жертв серед мирного населення.

Групою також задокументовано факт сприяння співробітника головного управління МВС в Луганській області терористичній організації ЛНР. Останній  передавав «закриту» інформацію представникам терористичної групи, очолюваної диверсантом на прізвисько «Фашист». Крім того, співробітниками Управління  викрито причетність керівника однієї із громадських організацій Луганщини до організації сепаратистського руху. Зокрема, він здійснював захоплення адміністративної будівлі УСБУ в Луганській області, організовував викрадення проукраїнських активістів.

Також, на території одного із занедбаних підприємств Луганщини групою було виявлено схрон зброї та боєприпасів, який бойовики диверсійно-розвідувальних груп ЛНР планували використати у вчиненні терористичних актів у тилу українських військових.

Люди на боці ворога через пропаганду

  • А як сприймало Вас місцеве населення? Які настрої панують на Сході?
  • Район, де безпосередньо дислокувалась група, донедавна був під контролем проросійських терористичних угруповань. Тому люди сповна змогли відчути переваги «руського міра» та владу  «прокремлівських» терористів. Однак, ви знаєте, в окремих випадках складалось враження, що не всім набридла атмосфера тотального беззаконня, терору та міжнаціональної ворожнечі, яку принесли із собою терористи. Дехто, напевно, ностальгував за епохою т.зв. «руської весни», коли можна було безкарно виливати свою лють на українському прапорі,  кожному, хто відчуває себе патріотом України. Звичайно, виною цьому потужна ідеологічна обробка, яка тривалий час здійснювалась російськими ЗМІ. Тепер частина наших співвітчизників під впливом російської пропаганди підтримують ворожу сторону.

Але чимало людей дійсно підтримують Україну. Частина з них активно допомагала нам, інші – з розумінням ставились до нашої роботи. Хочу наголосити: жодних конфліктів з  місцевими мешканцями не було. Доки були на Сході, намагались донести правду до місцевих жителів, брали участь у зустрічах зі студентами. Гарячі дискусії, обговорення, відверті відповіді на складні запитання дали результат. Молодь принаймні чула наші аргументи, чому важливо боротись за кожен клаптик нашої землі.

«Всі знали, що ми – офіцери…»

  • Що найбільше вразило під час відрядження у АТО?
  • Сила духу наших хлопців. Діючи в екстремальних умовах, стає чітко зрозуміло: хто є хто. Скрутні обставини дають змогу зрозуміти, чи людина стрижень, чи ні. Наша згуртованість, взаємовиручка, підтримка, відданість в черговий раз переконала, що поруч служать гідні люди. Переконаний, що з такими бійцями перемога буде за нами.

Важливою була духовна підтримка. Отець Іван Гуня відвідував оперативників, духовно наставляв їх, проводив таїнства сповіді і причастя. На свято Миколая о. Іван подарував нам ікону Зарваницької Божої Матері, яка оберігала від небезпек. А «миколайчики», які він разом із волонтерами привіз нам від маленьких діток з Тернопільщини, їх малюнки із побажаннями миру, добра й здоров’я, – бодай трохи, але наблизили нас до домівок і затишку.

  • Як ставилися ваші рідні до двомісячного відрядження до зони АТО?
  •  Дружини, матері – всі знали, що ми офіцери. Вони з розумінням поставились, бо про інший вибір і мови не могло бути. Ми знаємо, що їм було важко. Але саме заради них, заради мирного майбутнього ми виконували там свій обов’язок.

Довідка

Ярослав Боднарчук – заступник начальника УСБУ в Тернопільській області, полковник, 46 років. У 1994 р. закінчив Львівський університет. У 1996 р. зарахований до особового складу Тернопільського Управління СБУ. З квітня 2014 р. перебуває на посаді заступника начальника Управління. Одружений, виховує двох дітей.

Ірина Белякова