Сонячне свято в Харківському зоопарку для дітей переселенців

Жовто-блакитні кульки, вишиванки, життєрадісне фарбування власних облич та справжніх автівок, барвисті костюми та власноруч зроблені горщики, кукли-мотанки, браслети, долучення до справжніх театральних вистав – такою була остання неділя літа для дітей переселенців в Харкові. Не кажучи про подарунки до школи, солодощі та ігри в оточенні справжніх звірів. Найвеселіша мрія кожного малюка втілилася 30 серпня в Харківському зоопарку, де проходила четверта акція проекту «Країна руками дітей», організована ІЦ Майдан Моніторинг та Українською миротворчою школою. Небачене свято зібрало понад двісті п’ятдесят малюків і стільки ж батьків – здебільшого тих, хто переїхав з окупованих територій Донбасу, або пережив війну в Слов’янську та Краматорську, а також членів місцевих громад.

фото Мілени Ковальської
фото Мілени Ковальської

Просвітницько-мистецькі заходи для родин, які пережили жахіття війни та смертельної небезпеки, допомагають малим та дорослим в психологічній реабілітації та інтеграції в нових умовах життя, вважає організаторка свята та ініціатор ідеї Анастасія Рачкован. «Всі  творчі заходи, від ліплення до рольових ігор, надають безліч позитивних емоцій та налаштовані під різний вік, – додає Анастасія,– і роблять дітей більш активними».

Діти щасливі, батьки вдячні, всі дивуються, що така масштабна подія зроблена лише зусиллями активних громадян. «Навіть те, що нас запросили погуляти в Зоопарку, вже велика радість, – каже Ганна з Горловки. –  Ми все літо бачили лише асфальт, бо живемо в модульному містечку, і там нема жодних дерев чи річки. І ми навіть уявити не могли, що для дітей влаштують стільки дивовижних ігор та майстернь. Моїй донечці більш за все сподобалося ліпити з глини та наряджатися у метелика. Не можу передати всю свою вдячність організаторам». Поряд молода мама Оксана з Луганська із 7-річним сином Владом. Все, що пережила в Луганську, вважає за страшний сон, згадує, як узнала на роботі, що син попав під обстріл та бігла додому, не пам’ятаючи себе, поки не переконалася, що малий врятувався у підвалі. Влад, одягнений у тигра, занурений у виставу, мама тримає цілу тарілку фігурок, що їх виліпив син. Натхненна арт- терапія повертає радість та надію. Діти імітують різних звірів, знайомляться, грають із лікарняними клоунами – кризовими психологами, розповідають свої історії для акторів Playback театру – і одразу бачать їх втілення. А українські пісні, кольори, історичні розповіді та спілкування українською, на якій відбувається дійство, пов’язують оточуючу радість із рідною землею. «Важлива ціль проекту – занурити дітей в Україну, – пояснює натхненниця заходу і голова правління ІЦ Майдан Моніторинг Наталка Зубар. – Це своєрідне патріотичне виховання, але не напряму, а через красиві картини, цікаві завдання та історії, хендмейд, арт,  ігри, через любов та дружбу. По суті дітям показують новий прекрасний світ, якого вони не знали, і дають головний мессиж, що саме вони цією країною будуть володарювати, істворять її своїми руками». Наталя Зубар  згадує, що ще в 70-х роках влітку в Харківських парках влаштовували різноманітні майстер класи та ігри для дітей, щоб вони розвивалися та спілкувалися на канікулах. «Можна сказати, що ми відродили традицію відкритого спілкування поза школою, своєрідний OpenSpace», – каже відома громадська діячка.

Анастасія Рачкован розповідає, що додатковим надбанням дитячих акцій, які проходили протягом серпня в Харкові, Слов’янську та Краматорську та знов повернулися до Харкову, стала участь в них нових помічників з окупованих територій. До організаторів у якості волонтерів долучилася родина з трьома дітьми з Вуглегірську. До того, як їх дім пограбували, вони теж робили свята для дітей та дорослих в своєму місті. Тепер вони збираються продовжити справу, свято стало для них можливістю зав’язати професійні знайомства. Серед волонтерів також чудова дівчина з Горлівки  та студенти Луганського Аграрного Університету.

Діти їдуть додому з подарунками та дивовижними враженнями – саме такими, які залишаються на все життя. Організатори наголошують, що готові робити майстер-класи свого резонансного заходу «Країна руками дітей» для зацікавлених осіб, збираються побувати з проектом по всій Східній України, і вже мають кілька запрошень до різних міст.

Альона Соколинська, Харків, газета День
Дуже багато фото з заходу в цьому альбомі. Ми готуємо детальний звіт про цей наш грандіозний захід.