У Святогірську розпочалася перша Школа миротворчої журналістики

Сьогодні, 15 вересня, у Святогірську розпочалася перша Школа миротворчої журналістики для Донецької області.

Метою школи є навчити журналістів, які працюють у зоні безпосереднього збройного конфлікту чи прилеглих до нього територіях, аргументовано і професійно висвітлювати конфлікти різного типу.

Програма Школи розрахована на чотири дні лекцій та інтерактивних тренінгів з конфліктології, соціології, історії (зокрема історії Донеччини), картографії конфлікту, соціо-нормативної культури, аналізу соціальних мереж, історичної пам’яті, та інших. Передбачена також практична польова медіа робота. Тренерами та лекторами Школи є провідні спеціалісти України (в тому числі Донеччини) та Чехії.

На навчання прибули журналісти зі Слов’янська, Артемівська, Краматорська, Красного Лиману та Новогродівки.  Школа миротворчої журналістики проводиться в Україні вперше і саме журналісти Донеччини стали першими її слухачами.

12029171_1603020053294713_852675766_n

На думку координатора освітнього напрямку проекту “Українська миротворча школа” Галини Усатенко (президента ГО Фонд “Європа ХХІ”, доцент КНУ імені Т.Г. Шевченко), нова українська журналістика народжується саме на Донбасі, в українській Дружківці, Краматорську, Слов’янську: «Усі учасники обговорення були усвідомлені своєї значимої місії – відповідальності перед своїми читачами за кожне мовлене/писане слово. Вони як ніхто відчули на собі вплив Слів. І як ніхто тепер думають над тим як писати і про що писати. Якесь було відчуття, що бачу перед собою “воїнів слова”. Таких зосереджених і думаючих людей цієї професії давно не бачила».

Дійсно, журналістам з Донбасу першим в історії незалежної України довелося висвітлювати бойові дії та подавати інформацію в умовах інформаційної війни.

На лекції учасники обговорювали соціонормативну культуру України різних регіонів та сучасну місію журналіста в умовах насильницького конфлікту.

12016609_1603020019961383_1500681731_n

Програма першого дня складалась також з лекцій Наталії Зубар – голови правління ГО «Інформаційний центр “Майдан Моніторинг”», Петра Поймана – представник Празького інституту стратегічної безпеки та Олександра Добровольського, земляка місцевих журналістів, уродженця Слов’янська, історика та автора книги “ОУН на Донеччині”.

Школа тільки розпочалася. Попереду учасників чекає багато корисної інформації та цікавих зустрічей.

Проводить Школу Інформаційний центр «Майдан Моніторинг» (Міжнародна громадська організація з правлінням в Україні) з партнерами в рамках Української миротворчої школи за підтримки посольства Великої Британії в Україні.

12033313_1603021346627917_986160025_n

Фото: Віталій Овчаренко