Як дати Путіну скуштувати його ж ліків – рецепт з минулого

не втримався, щоб нашвидкоруч не перекласти шикарнєйшу статтю з Reuters про те, що слід застосувати проти Росії – досвід вже є. – Тарас Ганжа

Станом на 1975, коли Путін став совєтським шпигуном, в Москві вже повним ходом діяла програма Line X. Вона працювала із науково-технічним управлінням КГБ, ГРУ і розвідслужбами східної Європи. Її задачею була крадіжка найпередовіших західних технологій, як військових, так і цивільних. Совєти відставали від Штатів на десятиліття. Вони мусили або наздогнати, або обвалитися.

У 1981р. президент Рональд Рейган зустрічався із президентом Франсуа Міттераном в ході економічного самміту в Оттаві. Вони спілкувалися через двомовних офіцерів розвідки. Міттеран, пожиттєвий соціаліст, мав безцінний дар для Рейгана, невблаганного капіталіста – це стало би летальною зброєю проти совєтів.

У французів був агент в середині КГБ, полковник Владімір Вєтров, якого вони називали Farewell. Вєтров передав 4 000 детальних документів про роботу Line X. В них – роки роботи над спецопераціями по викраденню софти для протиповітряних радарних систем, розробки війсьових літаків і балістичних ракетних систем, комп’ютерних систем для усього – від космічних шаттлів до атомних станцій. Діаманти в короні американського ВПК.

Вільям Кейсі і віце-президент Буш (відповідно -директор і екс-директор ЦРУ) поділилися цим досьє із Річардом Алленом, радником з питань нацбезпеки. Який в свою чергу призначив Гуса Вейсса розробити довгий, повільний, і нищівний план контратаки. Вейсс написав службовий рапорт про здійснення у 1996, його можна почитати на офіційній сторінці ЦРУ.

“Це був фантастичний план” – сказже Аллен через 20 років в усному інтерв’ю. “Ми почали згодовувати совєтам погані технології – погані комп’ютерні технології, погані нафтовидобувні. Ми їм згодували все, що могли – дозволили їм вкрасти цю туфту, і вони були щасливі”. Агенти ФБР виступали у ролі корумпованих підрядників з ВПК. Вони сплавили совєтським шпигунам все, що ті шукали, і навіть більше: комп’ютерні чіпи для зброї наступного покоління, креслення хімічних заводів, шедевральних турбін. Все мало скритий, але фітальний дефект. Дуже скоро орди троянських коней почали шматувати російського ведмедя.

Tim Weiner http://www.reuters.com/article/us-weiner-putin-commentary-idUSKBN1470SN