Повстанський правозахист в УПА

В архівах Служби безпеки України збереглися листівки борців за незалежність, вилучені співробітниками сталінських спецслужб.

В одній із них учасники революційно-визвольного руху застерігають українців про підступні методи роботи Міністерства держбезпеки. Окрім жорстокого терору для отримання необхідних показів часто застосовували провокації.

Підозрюваного заарештовували чекісти переодягнені в упівців. Обвинувачували у співпраці з радянською владою та вели вішати. Однак давали шанс і вели на допит. Між собою віталися «Слава Україні! Героям слава!». Через тортури заарештованому пропонували: «Якщо ти не агент МВД, то докажи нам фактами, що ти співпрацюєш з ОУН-УПА». Виправдовуючись людина заробляла собі на вирок.

Інший спосіб заарештувати підозрюваного та імітувати його відбиття повстанцями. Коли арештований вірив переодягненим чекістам, відбувався справжній арешт. Якщо не вірив, звинувачували у співпраці з радянською владою і вимагали підтвердити участь в ОУН-УПА.

Сучасні правоохоронці нехтують законодавством України і порушують громадянські права затриманих. Дослідження і розслідування злочинів КГБ не допустить поновлення тоталітарного порядку.

Денис Поліщук (Національний центр правозахисту) 

Acerca de Віталій Овчаренко 449 Articles
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.