Німецькі студенти досліджують Україну

Минулого тижня до нашого офісу навідалась група німецьких студентів,  у рамках навчального туру, під керівництвом Йоганна Заячковського, політолога, лектора Фонда им. Роберта Боша, що здобуває свій докторський ступінь в Боні, Німеччина, а до того деякий час жив та читав лекції в Києві, в Національному Університеті “Києво-Могилянська Академія”.

Група із 10 студентів-магістрів (політологів, лінгвістів та інших спеціалізацій) з різних Університетів Німеччини намагалися дослідити різні аспекти розвитку України. Мова спілкування- англійська і зовсім трохи української. Ця група студентів об’їздила до нашої зустрічі більше 5 міст нашої країни, зокрема вони відвідали Львів , Одесу, Київ, Слов’янськ, Дніпро та інші.

У зустрічі зі студентами брали участь члени ГО Інформаційний Центр “Майдан Моніторинг” – Віктор Гарбар, Олександр Шевченко і Ганна Чуркіна. Темою нашої зустрічі були події Євромайдану в Харкові. Німецьких студентів цікавив наш аналіз ситуації, порівняння з іншими містами,  розвиток волонтерського руху та взаємодія громадських організацій та влади. Головним питанням , що обговорювалось, було, якими силами вдалось відстояти Харків і залишити його в Україні.  Ми відмітили, що тому сприяла ціла низка факторів. Важливу роль зіграла висока активність проукраїнськи налаштованих громадян на відміну від тих, хто мріяв здати Харків країні-агресору. Також цікавили питання:” Що буде після повернення Донбасу?” та “Чи готові ви будете коли-небудь пробачити Росію?”. Цікаво, що негативна відповідь на останнє питання викликало подив і невеличку суперечку. Ми зрозуміли, що складна історія Німеччини, що надала німцям досвід “по той бік конфлікту”, залишила історичну травму на покоління. Так і цей раз німці дивилися на війну в Україні крізь шар свого негативного досвіду.

А ще наші іноземні гості розповідали, що мають змогу завдяки такому спілкуванню з різними громадськими організаціями та владою в різних містах України порівняти наше бачення ситуації та відмінності перебігу подій. Нам сподобалось, що дійсно всі учасники дискусії були обізнані про події 2014 року та зацікавленні у дослідженні. Як розповіли їх викладачі, такі тури є вкрай корисними для запобігання розповсюдженню фейкової інформації та вивчення культурних та політичних особливостей країни.

І хоча Харків зустрів гостей складними погодними умовами, хоча тротуарами ми пересувалися дуже обережно, але все ж наше місто сподобалось. Цікаво, що німці, за традицією, намагались знайти “Площу Ринок”, як в багатьох європейських містах, але зрозуміли, що розбудова нашого міста зовсім інша. І, мабуть, це було відкриттям для цих студентів.

Поготів і для членів нашої організації розмова була цікавою. Ми цікавились досвідом відносин Німеччини та Польщі, обговорювали відмінності ведення приватного бізнесу в Україні та Німеччині та вдосконалювали нашу розмовну англійську мову.

Пан Йоганн пообіцяв нам продовження розмови на нові теми. Ми будемо чекати на нові зустрічі та обговорення. Дякуємо за цікаву розмову.

Ганна Чуркіна