Совок довбаний – новий проєкт Майдан Моніторинг в ефірі щотижня

Щоп’ятниці з травня 2021 року в ефір виходить наша експертна група по совку – люди, які жили в Совєцькому Союзі, які його пам’ятають та згадують про себе та рідних. Вийшло вже 6 випусків – Шпигуни і коди. Кіно і німці. Шпигунське сходознавство. Коли почалася друга світова війна. Що сталося в Україні 22 червня 1941 року. Як продавали батьківщину джазові музиканти.

В цих випусках ми говоримо і співаємо про Генріха фон Гольдрінга, Макса-Отто Штірліца і Йогана Вайса. Про подвиг развєдчіка. Про торгівлю славянськими шкафами і нікелірованими кроватями. Які чорні діри совка прикривали героїчні і благородні радянські шпигуни? Як шпигунські романи вплинули на звички і поведінку радянських людей? Чи була в шпигунських історіях хоч крихта правди? Які шпигунські технології ми бачили в дитинстві і юності? Звідки вони взялися? Чи була в шпигунських історіях правда?

Брехня і пропаганда в совєцьких книгах і фільмах про війну. Шпигунські історії у битві ГУЛАГу з Бухенвальдом. 22 червня 1941 року у пригодницькому жанрі соцреалізму. Ми, свідки змін, говоримо і співаємо про найбільшу таємницю совка – історію другої світової війни.

Чого сподівались від німецьких окупантів українскі селяни і українські митці? Кому німецькі солдати давали чоколядки, а в кого – стріляли? Чому вчить досвід українського життя між кількома воюючими сторонами? Як російська пропаганда використовує 22 червня?

Про музичну культуру (та культуру взагалі) як маркер ставлення до людини у совєцькому союзі. Про трагічні історії популярних совєцьких пісень і їх авторів.

Дивитися всі випуски можна тут.

Якщо вам це цікаво – ви можете підписатися на наш канал і слідкувати за всіма новини випусками. Ставте питання, пишіть відгуки, критикуйте нас!