And Justice for All! Або армагеддєць!

(Послано персонально всім нардепам)

«Чи буде суд! Чи буде кара!
Царям, царятам на землі?»
Тарас Шевченко

З 5 серпня багато урядів зарубіжних країн адресували Україні жорсткі заяви стосовно судового процесу над Тимошенко. В заявах згадуються демократичні стандарти, права людини, верховенство права, висловлюється сумнів в справедливості суду і стурбованість політичними переслідуваннями.

Таким чином хронічні проблеми українського правосуддя, нарешті, стали міжнародною проблемою. І ми маємо підстави передбачати, що цікавість зарубіжних урядів до проблеми справедливого судочинства в Україні не обмежиться справою Тимошенко.

Довіра громадян України до суду падає протягом 20 років існування держави, зараз вона складає 14,3%.  Гілка влади, яка має вершити справедливість, має найнижчу легітимність серед всіх інституцій в суспільстві!

Справедливий суд в Україні відсутній, верховенство права в Україні – фікція.
Конституційна норма про право кожного оскаржити в суді будь-які рішення, дії, бездіяльність влади на практиці залишається порожньою декларацією; притягнути владу до відповідальності за системні порушення прав і свобод, перевищення конституційної компетенції на практиці виявляється неможливо. Громадяни позбавлені і можливості ефективного звернення до Конституційного Суду.

Ми боремось з цим з 2000 року. Однак нас мало хто почув, а решта від наших пропозицій відмахнулась.

Ми попереджали всіх, в тому числі і нинішніх жертв резонансного кривосуддя – Луценко і Тимошенко, що все так і буде. Що політики, які не хочуть реформувати викривлене, несправедливе судочинство – завтра стануть його жертвами.

Тому ми знову звертаємося до вас, всіх без винятку народних депутатів України: суд над Тимошенко має відкрити вам очі на те, що без встановлення верховенства права, без забезпечення справедливого, незалежного суду і правосуддя для всіх – ви самі завжди будете у небезпеці псевдосудової розправи. Думаєте – ніколи? Кучма теж думав!

Справедливий суд потрібен вам самим, і не лише як передвиборче гасло. Справа не в особі Тимошенко, справа у тому, чи стане Україна правовою державою, де права і свободи кожного будуть гарантовані незалежно від змін у владі чи настрою керівництва держави, чи ви особисто завжди перебуватимете під загрозою, як і ваші діти, ваше майно, ваші статки.

В разі нереформування системи судочинства ви ризикуєте залишити Україну в повній міжнародній ізоляції. Уважно вивчіть заяви США, Росії, Польщі, Великобританії, Канади та інших стосовно арешту Тимошенко. Це вже не натяки – вони всі пишуть про нашу проблему прямим текстом! Саме зараз прийшов час взятися за справжні зміни цієї системи, а також ліквідувати прокуратуру як репресивний і суспільно-небезпечний рудимент совецького тоталітаризму, передавши функції слідства окремому органу, а державного звинувачення та представництва держави – міністерству юстиції.

Ще в 2005 році ми написали «Меморандум Майдану», в якому окреслили напрям реформування судочинства. Деякі його положення – наприклад, суд присяжних – нарешті стали популярними в зв’язку з процесами над Луценко і Тимошенко. Ми пропонували також механізм впровадження суддівського самоврядування, адміністративної та фінансової незалежності судової влади, пряме звернення громадян до Конституційного Суду, і т.д. Якби це було прийнято, то такої ганьби на весь світ, як процес над Тимошенко, не сталося б. І довіра до судів була б не 14%.

Закликаємо вас невідкладно розглянути наші пропозиції щодо реформи судочинства (читайте витяг з Меморандуму Майдану). Застерігаємо вас від чергового маніпулювання словом “реформа”, як то вже було з податковою, пенсійною і тією ж судовою. Спроби протягти чергові “косметичні процедури” із зиском лише для влади спричинять нові хвилі протестів і наближатимуть ваш повний армагєддець.

Справедливий, незалежний від забаганок влади, суд потрібний всім. І вам,– в першу чергу. Правосуддя – для всіх!

ВГО «Альянс Майдан», 8 серпня 2011

Довідка: Основними задачами ВГО «Альянс Майдан» є моніторинг, активний захист, утвердження та розширення конституційних прав та свобод в Україні. Організація існує 5 років і створена на базі сайту «Майдан» https://maidan.org.ua та його партнерів.

A propos Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair