Українці Білорусі активізують співпрацю з національним материком

25 вересня в Луцьку відбулося підписання угоди про співпрацю між організацією української громади в Білорусі “Український дім” та українським Центром регіонального розвитку “Співпраця без кордонів”. З української сторони угоду підписав депутат Волинської обласної ради Ігор Гузь, з білоруської – заступник голови “Українського дому” Дмитро Кисіль.

Також на зустрічі був присутній заступник голови “Українського дому” Віктор Місіюк та ряд активістів організації.

Сторони домовилися про проведення у Луцьку, в грудні цього року, спільної конференції на тему: “Українці Берестейщини – 20 років Незалежності України”, обговорили внутрішньополітичну ситуацію в двох країнах, домовилися створити на Волині “Берестейську ініціативу” – групу людей, котрі будуть допомагати українцям сусіднього краю.

Окрім того було домовлено відзначити 100-річчя з дня народження відомого українського діяча Федора Одрича та 70-ліття з нагоди проведеного в 1942 році Пінського собору, який став першим собором українських канонічних єпископів Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ).

Також представники організацій будуть домагатися відновлення програми навчання білоруських українців в українських вищих навчальних закладах. До недавнього часу в рамках «Програми підтримки українців за кордоном» в Україні щорічно отримували безкоштовне навчання близько десяти студентів з Берестейщини. Проте з цього року така допомога для представників української діаспори в Білорусі була припинена.

Окрему увагу учасники зустрічі присвятили відновленню випуску української газети Берестейщини. З цієї метою буде підготовлене спільне звернення волинських та берестейських організацій до керівництва Світового Конгресу Українців та Української Всесвітньої Координаційної Ради з проханням фінансово посприяти у цій потрібній для українців Берестейщини справі.

Прес-служба Центру “Співпраця без кордонів”

A propos Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.