Міжнародні організації проти проекту щодо захисту суспільної моралі

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) закликають український парламент не приймати законопроект про суспільну мораль. Про це вони повідомили у своїй спільній заяві, опублікованій на офіційному сайті МФЖ.

 На думку міжнародних організацій, законопроект представляє серйозну загрозу для свободи преси: «Цей законопроект може підштовхнути журналістів до замовчування або самоцензури. Українська влада апелює до цінностей, в односторонньому порядку покладаючи їх дотримання на медіа, з метою контролювати контент та погрожувати журналістам несумірними заходами. ЄФЖ вкрай стурбована цим законопроектом, який може призвести до такої ж ситуації, як в Угорщині, де також державний орган через нечіткі критерії може накласти суворе покарання на засоби масової інформації», – коментує президент ЄФЖ Арне Кьоніг.

 Нагадаємо, 18 жовтня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 7132 про внесення змін до закону «Про захист суспільної моралі», який пропонує нову редакцію закону та внесення змін до ряду профільних медійних законів.

Як зазначається в заяві, відповідно до законопроекту, друковані засоби масової інформації можуть бути закриті, електронні ЗМІ – втратити свою ліцензію, а доступ до веб-сайтів – заблоковано за нібито сприяння у «війні, тероризмі, інших проявах злочинної діяльності», «українофобію», «приниження чи образу нації або особистості за національною ознакою» або за «неповагу до національних та релігійних святинь».

У заяві наголошується, що новий контролюючий орган – Національна комісія України з питань захисту суспільної моралі – матиме повноваження для вжиття заходів щодо ЗМІ без належного судового нагляду або будь-яких попередніх оцінок цієї «моральності»: «МФЖ попереджає, що законопроект ставить свободу преси під загрозу, оскільки дискурс громадського інтересу в ЗМІ буде придушений через страх порушити “суспільну мораль” і санкцій комісії. Федерація підтримує критику ЄФЖ: довільні повноваження, надані політично контрольним органам, представляють серйозну загрозу для свободи преси», – йдеться в повідомленні.

 Джим Бумелья, президент МФЖ, закликає парламент виступити проти  законопроекту.

 Зазначимо також, що проти законопроекту «Про захист суспільної моралі» виступив Громадський рух «Стоп цензурі».

 «Телекритика»