Свободу Юрасю Каретнікову!

Юрась Каретніков, відомий білоруський молодіжний лідер, який змушений був через останню хвилю репресій у Білорусі, після брутального розгону силовими структурами мирної акції 19 грудня 2010 року, знаходитися за межами Білорусі, вирішив повернутися до Білорусі у кінці жовтня 2011 року. Вернувся, не ховаючись, через українсько-білоруський кордон, через прикордонний контроль. Вернувся в якості заступника голови Білоруського центру – створеної та зареєстрованої згідно з українським законодавством громадської організації, яка має на меті налагодження співпраці між Білоруссю та Україною. Вернувся людиною, відомою українській громадськості та політикам, у першу чергу, завдяки своїм яскравим виступам під час вуличних акцій солідарності з білорусами у Києві та Львові і матеріалам українських ЗМІ.

Завжди у цих публічних виступах лунала любов до Білорусі, біль за білорусів, сподівання на краще майбутнє білоруської нації. Сьогоднішня влада у Мінську не поділяє такі підходи. Їх господарі знаходяться у Кремлі та на Луб’янці, звідки через лукашенківський режим проводять свою імперську політику.

Саме тому 30 жовтня, після традиційної у Білорусі акції «Дзяди» з ушанування пам’яті предків, яка була дозволена владою, Юрася Каретнікова затримали люди в цивільному. Ці «тихоні» слідкували за Юрасем впродовж усієї акції. Його затримали разом зі своїм товаришем Сергієм Савіним на очах мінчан, у людному місці. 31 жовтня Юрася Каретнікова офіційно ув’язнили рішенням лукашенківського «суду» на 10 діб. Без свідків, на підставі рапорту співробітників силових структур, які навіть не з’явилися на суд. Звичайний конвеєр, через який пройшли вже тисячі білоруських патріотів. Лжесвідчення міліціонерів, фантастичне і за межами здорового глузду звинувачення у дрібному хуліганстві. Як часто буває – свідомо образливе, щоб не тільки незаконно зневолити, але й додатково принизити. Це ще одна публічна демонстрація влади, що вона незаконна, чужа на цій землі і нахабна. Тепер Юрася чекає «відвідування» у тюрмі представників багатьох спец структур. Де був? Що і кого знаєш? Як смієш любити Білорусь? У тюрмі, де можливостей для захисту білорусів явно менше, ніж у «суді», де внутрішній розпорядок ще з похмурих часів тоталітаризму.

Білоруський центр обурений черговим знущанням над Білоруссю – незаконним ув’язненням Юрася Каретнікова. Ми вимагаємо його негайного звільнення!

Закликаємо білоруську громадськість до солідарності з Юрасем та його сім’єю. Вважаємо недоречним висловлювання деяких білоруських політиків про необхідність термінового повернення політемігрантів у Білорусь з посиланням на справу Каретнікова. Ці висловлювання виглядають дуже дивними у той момент, коли посилюється тиск на білоруських політв’язнів у тюрмах. Юрась Каретніков вимагав свободи для Білорусі і свободи для політв’язнів. Тепер йому самому потрібна підтримка і солідарність, а не глибокодумні міркування про те, м’які чи жорсткі репресії проти політемігрантів, що повернулися, буде проводити режим, і які кому терміни визначить диктатор.

Ми звертаємося також до української громадськості – зробіть свій внесок у те, щоб якомога швидше у Білорусі зникла влада, яка незаконно і підло переслідує білоруських патріотів. Для цього, брати-українці, разом з білорусами голосно вимагайте: свободу Юрасю Каретнікову! За нашу і вашу волю!

Голова Білоруського центру В’ячеслав Сівчик

Київ, 02.11.2011

A propos Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.