Громадський комітет підбив підсумки 78-х роковин Голодомору

Громадськість готується до 80-х роковин Голодомору: питанням честі для українців в Україні і поза її межами та для української влади має стати завершення другої черги Меморіалу пам’яті жертв Голодоморів у Києві.

Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду ’32—33 років в Україні поширив підсумкове звернення: «Хоч ми не відповідаємо за минуле, але ми відповідальні за пам’ять про нього. З’єднаймося у пам’яті, згуртуймося в дії в ім’я цієї пам’яті».
«Сподіваємося, що незабаром громадські заходи в Києві також відбуватимуться з участю найвищого керівництва країни. Але вже сьогодні можна ствердити: українці всього світу незалежно від політичних чи ідеологічних вподобань, релігійної приналежності та місця проживання об’єдналися, аби віддати належну шану пам’яті мільйонам жертв Голодомору-геноциду. Таким чином ми підтвердили важливість національної пам’яті, яка не може залежати від мінливої політичної кон’юнктури», — йдеться у листі.
Громадські діячі відзначили, що в День пам’яті окремі телеканали відмовилися від розважального мовлення, і їхня кількість цього разу була значно більшою, ніж минулого року. «Можемо ствердити значний поступ у ставленні засобів масової інформації до висвітлення цієї трагедії та приурочених її поминанню заходів», — підкреслюють автори звернення.
На наступний період за головні завдання Громадський комітет визначив:
підготовку до 80-х роковин Голодомору в 2013 році;
продовження роботи над Національною книгою пам’яті;
впорядкування у містах і селах місць масових поховань та встановлення меморіальних знаків;
ініціювання демонтажу пам’ятників радянським вождям, причетним до злочину.
Особливо наголошено на потребі завершення другої черги Меморіалу пам’яті жертв Голодоморів у Києві, спорудження тут запланованого музею.

До складу комітету увійшли 38 знакових постатей в науковому, мистецькому та громадському житті країни:
Ольга Богомолець, В’ячеслав Брюховецький, Володимир В’ятрович, Володимир Василенко, Іван Васюник, Василь Вовкун, Анатолій Гайдамака, Дмитро Гнатюк, Петро Гончар, Іван Дзюба, Іван Драч, єпископ Євстратій (Зоря), Андрій Жолдак, Микола Жулинський, Євген Захаров, Олександр Іванків, Геннадій Іванущенко, Сергій Квіт, Андрій Когут, Роман Круцик, Ніла Крюкова, Станіслав Кульчицький, Неля Лавриненко, Олександр Максимчук, Василь Марочко, Ніна Матвієнко, Марія Матіос, Олекса Петрів, Мирослав Попович, Олег Рибачук, Стефан Романів, Євген Сверстюк, Михайло Свистович, Володимир Сергійчук, Євген Станкович, Лесь Танюк, Володимир Тиліщак, Ігор Юхновський.

A propos Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.