Із ЗНО з української літератури зникли твори про Голодомор

Вступникам до вишів знати художні твори про Голодомор вже не треба? Із програми ЗНО з української літератури на 2012 рік забрали романи про Голодомор. Ані «Марії» Уласа Самчука, ані «Жовтого князя» Василя Барки в переліку обов’язкових творів немає. Відома письменниця Оксана Забужко прокоментувала, що це — «інтелектуальна крадіжка в загальнонаціональному масштабі».

Із програми зовнішнього незалежного оцінювання з української літератури на 2012 рік забрали романи про Голодомор. Ані «Марії» Уласа Самчука, ані «Жовтого князя» Василя Барки в переліку обов’язкових творів немає.

У шкільній програмі для старшокласників обидва ці твори, що описують величезну трагедію українського народу — геноцид ’32—33 років, рекомендовані для додаткового, тобто самостійного читання. І лише школярі з філологічним напрямом навчання обов’язково вивчають роман Уласа Самчука «Марія». Вивчають, але у ЗНО про нього не згадано.

Відома українська письменниця Оксана Забужко обурена цим фактом і прокоментувала:
«Це манера кишенькового злодія-«тихушніка», який орудує тихцем (а це взагалі стиль роботи нашого міністра освіти Дмитра Табачника), і як мавпа з годівнички тягає банани, так він по клаптику тягає в молоді ті складові української ідентичності і самосвідомості, які дражнять “русскій мір”».

«У нас багато говорять, як крадуть фабрики, заводи, пароходи, але такого роду інтелектуальна крадіжка в загальнонаціональному масштабі має прирівнюватися до злочину проти України і нашого майбутнього», — наголосила Оксана Забужко.

Історик Володимир В’ятрович, член Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду ’32—33 років в Україні, теж вважає, що «Міністерство освіти проводить системну політику зміни шкільних програм із предметів, котрі формують у дітей українську національну свідомість. Це все робиться без жодного громадського і широкого фахового обговорення, а часто — як зміна програм з історії у 2010 році — навіть без підписання відповідних наказів, методом “телефонного права”».

Володимир В’ятрович додав: «Вилучено саме твори, які не просто є зразками високохудожньої літератури, а присвячені одній із найбільших трагедій українців — Голодомору. Це є свідченням цілеспрямованої державної політики і продовженням спроб Дмитра Табачника приховати сторінки української історії».

Нагадаємо, що ще на початку вересня МОНМС повідомило, що програма ЗНО-2012 з української літератури зазнала помітних змін. Зокрема, як зазначила прес-служба міністерства, «розширено зміст предметних умінь і навичок із теорії літератури, введено нові твори. Таким чином, вдалося збалансувати програму з української мови і літератури та привести її у відповідність до чинних програм загальноосвітніх навчальних закладів із цих предметів».

Нагадаємо, у лютого цього року Міністерство освіти заявило, що в новому підручнику з української літератури за 11 клас не буде роману Василя Барки «Жовтий князь», натомість з’явиться розділ, присвячений російськомовним поетам.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:

A propos Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.