Мер Києва роздаровує заповідні території

7 грудня, 2011 – Мер Києва пообіцяв переможцю телешоу «Майданс» подарувати ділянку на території Гідропарку для побудови майданчика з екстремальних видів спорту. Це стало відомо з веб-ресурсу новин http://podrobnosti.ua/podrobnosti/2011/11/03/801619.html

«Територія Гідропарку майже скрізь забудована, і вже стає загальноприйнятою думка, що плюс-мінус ще одна забудова ані спотворить, ані врятує загальну картину. Однак, якщо переможцям кожного телешоу давати по ділянці на островах, через півроку у Києві острови закінчаться.» – зазначає голова Молодіжного відділення Національного екологічного центру України Марія Фатікова.

Острів Венеціанський, чи як ще прийнято називати, Гідропарк, з 2006 року входить до території Регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови», тобто є територією природно-заповідного фонду. До об’єктів природно-заповідного фонду належить більша частина київських островів, однак деякі з них поки не заповідані, а лише зарезервовані під заповідання. Закон України «Про природно-заповідний фонд» та Водний кодекс України забороняють будівництво на київських островах.

«Саме для того, аби зберегти острови в якості природно-рекреаційної зони для Києва, їм надали такий природоохоронний статус. – пояснює активіст Дружини охорони природи «Зелене Майбутнє» Іван Парнікоза. – Ще після завершення Великої Вітчизняної Війни прийняли рішення не забудовувати острови і лишити їх центральною зеленою зоною Києва. Проте сучасні посадовці вкрай не далекоглядні»

«Забудова київських острівних ландшафтів не лише поставить під загрозу існування рідкісних тварин і рослин, а й спотворить естетичний ландшафтний вигляд міста. До того ж не зрозуміло, яке відношення мають переможці телешоу до рекреаційної території загального користування в центрі столиці» – наголошує Фатікова.

Нагадаємо, що активна забудова Дніпровських островів м. Києва розпочалася ще у 2003-2004 роках. З нею протягом всього часу активно борються природоохоронці. Однак новий Генеральний план м. Києва до 2025р. планує легалізувати всі незаконні забудови в тому числі на островах та створити «сприятливий клімат» для майбутніх незаконних забудов.