Унікальна Українська Церква за кордоном

 

Хочу подякувати Вам за публікацію на «Майдані» повідомлення п. Олега Кратта з баварського м. Інгольштадта від 25.06.2011 про благодійний концерт місцевого німецького хору «Шанцер Козакен» з метою збору коштів на підтримку й ремонт Української Православної Церкви Покрови Діви Марії. Ця церква існує тут з 1945 року в тій же будові і в майже незмінному вигляді, а Царські Ворота в іконостасі зроблені в ній у вигляді Володимирового Тризуба. Першими її парафіянами стали тисячі інтернованих українців, які знаходилися в таборі за декілька сот метрів. Мене зацікавила інформація про церкву, її історію, а особливо про унікальні Царські Ворота, бо я вже давно досліджую Герб України.

Через електронну пошту був налагоджений зв’язок з головою Українського Культурно-Релігійного Товариства, церковним старостою і читцем Української Православної Церкви Покрови Діви Марії в Інгольштадті п. Олегом Краттом. В результаті про цю унікальну українську церкву була написана стаття «Молитва за Україну», яку надруковано в № 4 часопису «Громада» Товариства Української Культури в Угорщині

http://www.hromada.hu/

http://www.hromada.hu/2011/nom_114/ukrznavstvo/molytva.html

На Покрову, 14 жовтня, я мала змогу відвідати Німеччину, побачити нашу УАПЦ Покрови Діви Марії в Інгольштадті, побувати на Храмовому святі в цій церкві та взяти участь в патріотичних вшануваннях українською громадою в Баварії полеглих козаків та борців за волю і незалежність України. Виявилося, що у церкві не тільки Царські Ворота унікальні, але цікавий і сам іконостас, ікони в якому живописно написані в дивовижно художній техніці пастелі і датовані 25. 01. 1946 роком. Образи Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці та святих зображені на українській землі: полях, лугах, пагорбах Дніпра. Історія цієї унікальної Української Церкви закордоном – це частина нашої української історії, знати про неї, берегти і піклуватися – наш обов’язок.

УАПЦ Покрови Діви Марії в Інгольштадті

Царські Ворота в УАПЦ Покрови Діви Марії в Інгольштадті (Баварія)

УАПЦ Покрови Діви Марії в Інгольштадті. Внутрішній вигляд

Служба Божа на Храмове свято в УАПЦ Покрови Діви Марії в Інгольштаді. 16.10.2011

Після поїздки я написала репортаж «Під Покровом Богородиці», який надруковано в №5 часопису «Громада» в рубриці українознавство. Незабаром він буде розміщений на нашому сайті http://www.hromada.hu/ Гадаю, ці матеріали зацікавили б і інших людей.

З повагою

Надія Музичук

A propos Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.