В селі намагаються добудувати корпус школи. Поки що марно…

Цього року Мостищанській школі виповнюється 110 років. На даний час навчальному  закладу  не вистачає приміщень для повноцінного проведення навчально-виховного процесу, тому батьки та жителі села не один рік ініціюють питання будівництва школи. І педагогічний колектив, і рада школи, розуміючи важку соціально-економічну ситуацію в державі, дійшли згоди в тому, щоб добудувати корпус школи, де передбачити   приміщення  майстерні, спортзалу, класних кімнат, яких не вистачає для початкової школи та дошкільної освіти (згідно з державною програмою), підсобних приміщень та внутрішніх туалетів.

Конфлікт розпочався з того, що  дирекція школи звернулась до сільської ради з листами  (вих. №67,68 від 20.06.11р.)  про виготовлення акту та дозволу на будівництво корпусу  школи на земельній ділянці по вул..Робітнича,1. Відповіді на ці документи були отримані у вересні, а лист стосовно актів на право постійного користування датований 27.05.2011року. Проте сесія вирішила по-іншому: дати дозвіл під будівництво нової школи згідно з так званим генпланом по вул..Шевченка,5, яка знаходиться на відстані близько500 мвід основних корпусів школи.

Крім того, сільський голова так «піклується» про здоров’я дітей, що в літній період в приміщенні їдальні дозволив ремонт та реставрацію старих подушок та перин, а також не дивлячись на початок опалювального періоду, діти харчувались в холодному приміщенні до приїзду представника СЕС та складання акту (25.11.11р.) про порушення температурного режиму.

Події почали розвиватись далі. 12 жовтня 2011 року у школі проводились загальношкільні батьківські збори, на які були запрошені Галину Василівну Пукіш та депутата районної ради Оксану Яців, проте прийшла тільки голова. Всі батьки проголосували за те, щоб прибудувати корпус на шкільному подвір’ї. Тож відповідно до рішення загальношкільних батьківських зборів, дирекція та рада школи звернулась до голів районної ради школи та РДА з проханням врегулювати питання земельних ділянок, які виділялися для Мостищанської школи згідно довідки Мостищенської сільської ради №228 від 20.11.2007р., тому що на даний час вказані розміри не відповідають наявним.

Обміри шкільних земельних ділянок проводились відділом земельних ресурсів Калуської РДА без участі представника від школи, результатів обмірів дирекція школи не отримала.

У відповідності до ст..63 ЗУ «Про освіту»: «…земельні ділянки навчальних закладів передаються їм у постійне користування…» п.4. Основні фонди, оборотні кошти та інше майно державних навчальних закладів не підлягають вилученню».

20 жовтня в с.Мостище приїжджала районна комісія, яка чітко вказала, що «розміри ділянок, якими користується школа, не встановлено, оскільки Галина Пукіш відмовилась надати документи про облік та обміри земельних ділянок сільської ради працівникам земельного відділу».Питання будівництва нового корпусу потребує дозволу інспекції архбудконтролю, розроблення проектно-кошторисної документації,експертизи проекту.

Проти директора школи та педагогічного колективу почала вестись «брудна війна»  з боку сільського голови Галини Пукіш, в яку вона втягла і священика о. Тараса Цюпина. Галина Пукіш , прикриваючись благими намірами, вводить в оману жителів села та налаштовує проти школи, закликала закрити школу, розігнати «заробітчан» (так вона називає вчителів), а дітей возити автобусом в місто Калуш.

Після цього педагогічний колектив школи направив звернення до прокурора Калуського району про захист честі, гідності та ділової репутації директора школи та педагогічного колективу. Проте жодної відповіді від прокуратури не одержали.

11 грудня 2011 р. в с.Мостище відбувся схід села, куди були запрошені дирекція та педагогічний колектив школи, де хотіли провести «суд» над вчителями та непокірним директором. Та завдяки присутності та об’єктивному висвітленню проблеми у ЗМІ (Івано-Франківське обласне телебачення «3-студія» 14.12.11р., Калуське міське телебачення – 19.12.11р., громадсько-політичний тижневик Калущини «Західний вісник» – 23.12.11р., інформаційно-рекламна газета Калущини «Вікна» – 23.12.11р.), деякі учасники «суду» зрозуміли, що дирекція та вчителі школи відстоюють інтереси маленьких мостищан, а не власні. У звіті сільського голови не прозвучало відповідей на запитання: скільки коштів виділялось сільській раді у 2010-11рр. на дошкільну освіту і як вони були використані; куди ідуть кошти, які отримує с/р за надання приміщення їдальні для проведення різних заходів та використання шкільного  інвентаря та обладнання; хто опалює приміщення народного дому с.Мостище; чи отримував він за цей період зарплату,  чи має відповідну фахову підготовку та за яким режимом працює? («Злі язики» говорять, що цей працівник – чоловік сільського голови, який отримує пенсію та працює ще на одній роботі).

У листі Головного управління Держкомзему у Івано-Франківській області від 11 січня 2012р № 6835/010-05/001, що розглядало звернення колективу Мостищенської ЗОШ І-ІІ ступенів за дорученням керівництва Івано-Франківської облдержадміністрації, повідомляється  наступне.

Згідно ст. 12, п. 12 «Перехідних положень» Земельного кодексу України повноваження щодо розпорядження землями територіальних громад в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради.

Згідно   генерального плану   забудови с. Мостище по вул. Шевченка 5, передбачено будівництво неповної середньої школи на земельній ділянці площею приблизно2 гана 245 місць.

Технічна документація щодо виготовлення державного акта на право постійного користування на земельну ділянку зайняту під будівлями школи, на даному етапі знаходиться на погодженні в сільського голови Мостищенської сільської ради.

Звернення представників колективу Мостищанської школи І-ІІ ступенів за дорученням керівництва Івано-Франківської обласної державної адміністрації розглянуте в Калуській райдержадміністрації, щодо порушених питань повідомляє, що Мостищанська школа І-ІІ ступенів відповідно до Статуту, затвердженого наказом начальника відділу освіти Калуської райдержадміністрації від 04.02.2005 року №25, є закладом освіти, що забезпечує потреби громадян у загальній середній освіті, який заснований на спільній власності територіальних громад Калуського району, здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, чинного законодавства.

І таких відписок, мабуть, буде ще багато.

У школі учні 9 класу вивчають правознавство і розуміють, що у законодавстві існує ієрархія, тобто найвищу юридичну силу має Конституція України, потім Закони України, а тоді  вже всі інші нормативні документи. Та  чому цього не розуміють представники влади питання риторичне