Зміни КПК з боку АП – радянщина

Вивчаючи зараз проект нового КПК, я навмисне ухилялася від коментарів, обговорень щодо нього, оскільки хотіла сама вивчити і зрозуміти всі ті нові “доопрацювання” АП.

Однак, прочитавши лише кілька глав цього кодексу, а саме – докази і доказування, сторони в процесі, запобіжні заходи я прийшла до висновку, що всі ті зміни, внесені АП лише погіршують Кодекс і залишають незмінною радянську модель кримінального процесу – з інквізиційним ухилом. Тобто в доктрині – помилка, яка може призвести до негативних наслідків.

У кодексі порушено принцип рівності і змагальності сторін, значно посилено повноваження слідчого, дозволено йому оцінювати докази на стадії досудового розслідування – що неприпустимо для змагального процесу.

Виходить, що прокурорсько-міліцейське лоббі зіграло свою чорну роль щодо цього тексту КПК. Фактично, цей проект є відступом від концепції реформування кримінальної юстиції, яку було затверджено ще указом Ющенка у 2008 році. Із цим законопроектом відбувається та сама історія, що і з законом про судоустрій і статус суддів.

Є лише один позитив – такі “новації” і “доопрацювання” можна виправити у другому читанні. Проте чи прислухаються до голосу опозиції – питання риторичне.

Еліна Шишкіна, народний депутат України

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Commentaire

  1. він думає, ЩО В МІЖГІРРІ ЙОГО ТЕПЕР НЕ ДІСТАНУТЬ…
    СИДІТИМЕШ І ЛЕЖАЧИ, І СТОЯЧИ, І ПОВЗАЮЧИ, І РАКОМ!!!!!!!!!!!!!

Les commentaires sont fermés.