5 квітня в Києві – Національний круглий стіл

Мета — порядок денний для країни, визначений українською інтелігенцією.

5 квітня 2012 року в Києві відбудеться Національний круглий стіл, мета якого — зібрати коло української інтелігенції та означити порядок денний для країни.

Про це на прес-конференції в УНІАН 1 березня 2012 року розповіли кардинал Любомир Гузар, письменник Іван Дзюба, філософ Мирослав Попович та дисидент Євген Сверстюк. Ініціатива проведення Національного круглого столу належить Ініціативній групі «Першого грудня».

Національний круглий стіл — це один із перших кроків Ініціативної групи «Першого грудня», який має на меті започаткувати загальнонаціональну дискусію навколо спільних духовних вартостей та завдань суспільного розвитку.

Передбачається, що участь у ньому візьмуть знакові постаті з різних регіонів та різних суспільних сфер, аби спільно сформулювати відповіді на виклики сьогодення та практичні суспільні завдання.

Для цього сформовано оргкомітет Національного круглого столу, до якого Ініціативна група «Першого грудня» запросила лідерів думки у різних сферах — науковців, істориків, журналістів, діячів культури та громадських діячів.

Учасники прес-конференції переконані: в нинішній суспільно-політичній ситуації необхідно започаткувати чесну, фахову та продуктивну розмову довкола життєво важливих проблем, гарантуючи в цій дискусії право голосу усім, незалежно від регіональних, ідеологічних чи будь-яких інших відмінностей.

Учасники Ініціативної групи «Першого грудня» очікують, що Національний круглий стіл стане новим та унікальним суспільним інститутом вираження суверенної волі українського громадянського суспільства. Саме цей захід вони бачать як один із перших кроків формування середовища громадян, здатних жити у свободі та правді, брати відповідальність за свої вчинки й утверджувати моральну політику.

На спільному засіданні Ініціативної групи «Першого грудня» та оргкомітету було визначено тему Національного круглого столу 5 квітня 2012 року — «Вільна людина у вільній країні».

Довідка. Ініціативна група «Першого грудня» створена в 20-ту річницю референдуму. До складу групи входять чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, Кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Ініціативна група «Першого грудня» вбачає своєю місією встановлення в країні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях, і які сьогодні є затребуваними українським суспільством.

Ярина Ясиневич

A propos Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.