Законотворчість у маси: у Фінляндії закони пишуть громадяни

Завдяки змінам у конституції Фінляндії писати закони тепер може кожен громадянин. На їхній підставі нове громадське об’єднання прагне модернізувати систему законотворчості в країні.

У Фінляндії на початку березня набули чинності зміни до конституції, які дозволили кожному громадянину країни виступати у ролі законотворця. Для того, щоби будь-який законопроект чи законодавча ідея потрапили на голосування у парламент, їх автор має зібрати 50 тисяч підписів співгромадян, що досягли виборчого віку.

Полегшити весь процес має нова онлайн-платформа “Відкрите міністерство”. Відкрилась вона за ініціативою громадського об’єднання з Гельсінкі. Сайт не лише полегшує процес збору підписів, але й дозволяє обговорення законопроектів, ініційованих пересічними громадянами.

Єдиним бар’єром на разі залишається впровадження перевірки електронної ідентифікації користувачів, яку має затвердити фінський уряд. Deutsche Welle розпитала про цю ініціативу одного з засновників “Відкритого міністерства” Йоонаса Пекканена.

DW: Пане Пекканен, отже, що воно таке, ваше “Відкрите міністерство”?

Ця платформа є нашою спробою демонополізації законотворчості, якою сьогодні займаються лише офіційні особи та міністерства. Але тепер, зі змінами до конституції, усі громадяни у Фінляндії можуть пропонувати власні законопроекти, а ми їм у цьому допомагаємо.

DW: А раніше це було неможливим?

 

Йоонас ПекканенЙоонас Пекканен

Ні, раніше їх могли подавати лише депутати і найчастіше голосували проти законопроектів від опозиції.

DW: Яка процедура розгляду буде у законопроектів від громадян?

З цим поки що існують складнощі. Річ в тому, що будь-який законопроект має бути підкріпленим 50 тисячами підписів громадян: електронних чи звичайних паперових.

DW: А парламентарії можуть щось змінювати чи доповнювати у текстах або ж лише мають голосувати “за” чи “проти”?

В принципі, вони можуть дещо змінювати в тексті чи доповнювати. Але тут треба пояснити, що існує два види законопроектів. Перший тип передбачає внесення змін до вже існуючих законів. Другий – це абсолютно нові законопроекти. Їх редагувати парламентаріям буде важче.

DW: Подібна громадянська ініціатива існує і в Латвії, де через онлайн-платформу збирають пропозиції депутатам Сейму. Ви брали її за основу своєї роботи?

Ні. Насправді ми про неї дізналися лише згодом. Це теж досить цікавий проект. Ми навіть пробуємо вийти на контакт з його засновниками, подумати про якісь спільні проекти.

DW: Які пропозиції законопроектів вже надійшли до Вас?

Наприклад, один громадянин запропонував зміни до закону про приватне банкрутство. У Фінляндії, на відміну від інших країн, неможливо оголосити себе банкрутом. Інший громадянин пропонує, за прикладом США, законопроект про обмеження максимальної гучності реклами на телебаченні та радіо, адже відомо, що рекламу пускають на підвищеній гучності. Ще хтось пропонує узаконити двосторонній рух велосипедам на вулицях з одностороннім рухом автомобілів. Такі закони вже ухвалені у ФРН та Швейцарії.

DW: І коли до їхнього розгляду мій би взятися парламент?

Реалістичною ціллю я вважаю наступний рік.

http://www.dw.de/dw/article/0,,15801576,00.html

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair