Флеш-моб “Врятуй українську мову!” у Львові

Під таким гаслом 24 травня 2012 року перед пам’ятником Тарасові Шевченкові відбувся флеш-моб професорів, доцентів, аспірантів і студентів, організаторами якого були філологічний факультет та факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, Львівське громадське об’єднання «Центр україністики», Конгрес української інтелігенції, Громадянська ініціатива «Український Національно-Державний Обов’язок». Мета заходу – висловити своє ставлення до законопроекту Колесніченка – Ківалова «Про засади державної мовної політики», відповідно до якого російська мова на значній території України де-факто стає другою державною мовою.

«Дорога громадо! Непрості події змусили нас зібратися тут. Ми не можемо нині мовчати, адже впродовж наступних двох годин можуть прийняти українофобний закон», – розпочала акцію протесту проректор з науково-педагогічної роботи Звенислава Мамчур.

Декан філологічного факультету, доктор філологічних наук, один із організаторів заходу звернувся до присутніх зі словами: «Шановна академічна громадо! Сьогодні, у день великого християнського свята, здійснюються ганебні неконституційні антидержавні акції. Нинішній наш пікет – вияв солідарності з громадянами України, які зібралися на площі перед Верховною Радою. На філологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка на знак протесту призупинили на дві години свою роботу ДЕКи. Українська мова – єдиний форпост і бастіон нашої Державної Незалежності. Тож не будьмо байдужими до рідної мови!»

Голова Львівської обласної організації Спілки офіцерів України, полковник Петро Костюк розповів про свій візит до Києва для участі у парламентських слуханнях «Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України». Однак він зазначив, що під час зустрічі не йшлося про найбільшу загрозу для нашої держави – втрату української мови. Більше того, виступ Міністра оборони України був російською. «На який захист збройних сил можемо сподіватися з такими керівниками?.. Хіба можна спокійно спостерігати за тим, як планово проводиться політика перетворення Української Держави у філію сусідньої Росії?»

Підтримав акцію протесту і Віктор Крюков, доктор філологічних наук, професор Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, запевнивши, що на побутовому рівні немає мовного протистояння між представниками різних регіонів, що цю проблему загострюють з єдиною метою – вдарити у серце нації – відібрати мову. Вихід із ситуації, що склалася навколо мовного питання, він вбачає у пробудженні самосвідомості українців, їхній єдності у відстоюванні конституційного права на рідну українську мову.

Проректор з навчально-виховної роботи Львівської комерційної академії Степан Гелей наголосив на символічності місця проведення акції, адже саме Тарас Шевченко був основоположником української літературної мови і залишив по собі колосальний творчий доробок. Прикро, що через стільки років і сьогодні ведеться війна в Україні проти українського народу. Степан Дмитрович закликав любити і захищати українську мову дієвими вчинками.

Багаторазовий дипломант і лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів і фестивалів Софія Федина зачитала «Відозву до народних депутатів України, усіх українців та громадян України!» Усі одноголосно підтримали звернення і завершили акцію спільним виконанням творів «Ой у лузі червона калина» та Гімн України.

A propos Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.

1 Commentaire

  1. Українізувати або знищити – українські націоналісти не визнають жодних прав російського населення країни на рідну мову. Націоналізм, однокорінне слово з нацизмом. Нацизм, це синонімом – фашизму. Я не люблю націоналістів: України, Росії, Німеччини, Ізраїлю та інших країн! Вони хочуть мати особливі дивіденди із свого етнічного походження, мати право керувати всіма іншими громадянами своєї держави. Вони, це помилка людської еволюції! Нюрнбергський трибунал це визначив!
    Головне кредо націонал-більшовізму (професійних, мовно-стурбованих, українських-українців) заборонити та винищити російську мову. Цим вони їх діти та онуки будуть займатися все життя. Проблеми доступного житла, охорони здоров’я в порівнянні з цим, дрібниці! Мати особливі дивіденди із свого етнічного походження, це їх основна параноїдальна ідея! Мовно-стурбовани українськи-українці нездатні організувати нормальне життя в УКРАЇНИ!

Les commentaires sont fermés.