В Донецьку при оформленні закордонного паспорту крадуть 150 грн.

В межах всеукраїнської кампанії «СТОП свавіллю в паспортних столах» члени Команди Демократичного Альянсу 5 травня вже вдруге провели рейд паспортними столами Донецька з метою перевірки законності дій працівників ВГІРФО і інформування донеччан про реальну вартість закордонного паспорту. Цього разу до рейду долучились активісти «Дорожнього контролю».

Результати перевірки невтішні – донеччан, які бажають отримати паспорт для виїзду за кордон продовжують «обдирати».

Після всеукраїнської тримісячної боротьби ДемАльянсу за те, щоб процедура оформлення закордонного паспорту була врегульована с Постановами Кабінету міністрів України, КМУ прийняв Постанову №292 від 11.04.2012, яка скасувала оплату вартості бланку паспорта. З 19 квітня 2012 року вартість закордонного паспорту не може перевищувати 257,15 грн. Але незважаючи на це працівники ВГІРФО в Донецьку змушують донеччан переплачувати від 150 до 200 грн.  при виготовлені паспорту.

«Начальники районних ВГІРФО м. Донецька під час рейду щиро дивувались коли їм говорили про останні зміни і давали роздруковані Постанову КабМіну і відповідь-роз’яснення МВС щодо вартості оформлення закордонного паспорту. Вони посилались на відсутність розпорядження Донецького обласного ВГІРФО і розводили руками» – говорить координатор кампанії в Донецькій області Євген Семехін.

Документи, які необхідно подати для оформлення закордонного паспорту:

  • заява-анкета;
  • копія паспорта громадянина України (для осіб віком до 16 років – свідоцтво про народження років) в двох екземплярах;
  • копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, крім осіб, які через свої релігійні  або інші  переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи;
  • дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра;
  • особи  віком  від  18  до  25  років,  які  підлягають  призову  на  строкову  військову службу, разом із заявою про оформлення паспорта подають довідку відповідного військового комісаріату щодо можливості виїзду з України;
  • квитанція  про сплату державного мита – 170 грн., або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати.

Також рейд викрив ще одну проблему в ВГІРФО Донецька – присутність в паспортних столах представників підприємств «прокладок» (ДП «Документ», ДП «Інформ-Ресурси»). Згідно звіту ДержФінІнспекції Державне підприємство «Інформ-Ресурси» «відмило» в 2011 році 10 мільйонів гривень на закордонних паспортах. Корупційна схема відмивання грошей в донецьких паспортних столах налагоджена роками. Громадянина, який прийшов в районний відділ ВГІРФО для оформлення закордонного паспорту працівник ВГІРФО відправляє одразу до сусідньої кімнати, де знаходиться представник підприємства-прокладки. За надання інформації про оформлення закордонного паспорту з донеччанина додатково «здеруть» мінімум 30 гривень.

5 травня під час рейду Демократичний Альянс допоміг оформити мешканцю Донецька закордонний паспорт безкоштовно. Цей чоловік звільнений від сплати державного мита як учасник ліквідації аварії на ЧАЕС. «Працівники Київського районного ВГІРФО в м. Донецьк вимагали з нього оплати двох необов’язкових платежів, один з яких було скасовано з 19 квітня. Наявність камер і роздрукованих постанов змусило «паспортистів» прийняти документи для оформлення паспорту безкоштовно» – зазначив Євген Семехін.

До речі, судовий збір складає 0,85 грн. Це має надихнути донеччан відстоювати свої права через суд.

Демократичний  Альянс планує і далі проводити рейди паспортними столами Донецької області. В деяких з них продовжують стягувати плату за довідку про несудимість і страховку, що в сумі перевищує 200 грн.

Координатор кампанії «СТОП свавіллю в паспортних столах» в Донецькій області – Євген Семехін (093-750-05-75).

* * *

Прес служба,

Донецької обласної партійної організації

“Демократичний Альянс”

dn@dem-alliance.org

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

2 Commentaires

  1. Хочу сделать себе загран паспорт и хочу уточнить,или указанная сума действительна на данный момент(31.07.2012г.)

  2. к сожалению в Постанове №292 від 11.04.2012 не смог найти пункта об отмене оплаты стоимости бланка закордонного паспорта и ни в одном просмотренном документе эта стоимость не указана

Les commentaires sont fermés.