Херсонське КВУ прогнозує проблеми в організації виборчого процесу в степових округах області

Довгострокові спостерігачі КВУ проаналізували новостворені виборчі округи в Херсонській області на предмет зручності організації виборчого процесу та виявили загрози, які можуть привести до серйозних проблем під час проведення виборів:

  • негативно вплинути на загальний процес організації виборів;
  • негативно вплинути на процес оскарження та нейтралізації порушень виборчого законодавства;
  • підвищує негативний вплив адміністративного ресурсу.

    Як відзначив вчора на прес-конференції голова Херсонської обласної організації КВУ Дементій Бєлий, виявлені загрози в організації виборчого процесу в малозаселеній степовій Херсонщині криються в загальних принципах формування виборчих округів, виходячи виключно з середньої кількості виборців, які закладені в Закон про вибори народних депутатів.

    Згідно цих вимог, кількість виборців у кожному окрузі не повинна перевищувати 12% від середньої кількості виборців в одномандатних округах.

    В результаті, всі три сільські округи були створені з максимально можливою кількістю виборців.

    Цюрупинський виборчий округ № 186 – 180,2 тис. виборців, Каховський виборчий округ № 185 – 179,6 тис. виборців та Новокаховський виборчий округ № 184 – 177,9 тис. виборців.

    А кількість виборців в міських округах є найменшою.

    Суворовський виборчий округ № 182 – 164,2 тис. виборців та Комсомольський виборчий округ № 183 – 169,8 тис. виборців.

    В результаті реалізації цього принципу території сільських округів дорівнюють територіям окремих держав світу.

    Каховський виборчий округ № 185 за своєю площею (10,6 тис. кв км) більше території Лівану (10,4 тис. кв. км) та майже дорівнює площі Косово (10,8 тис. кв. км).

    Територія Цюрупинського виборчого округу № 186 (8,8 тис кв. км) більше, ніж площі Брунею (5765 тис. кв. км), Люксембургу (2586) та Ліхтенштейну (166), разом узятих.

    Територія Новокаховського виборчого округу № 184 (7,1 тис. кв. км) трохи більша ніж половина території Чорногорії (13812 тис. кв. км)

    В результаті будуть ускладнені комунікації окружної з дільничними виборчими комісіями в трьох з п’яти виборчих округах області. Так, відстань від окремих дільниць до окружної виборчої комісії у ВО № 184 більше 100 кілометрів, у ВО № 185 між центром округу та крайніми точками відстань близько 120 кілометрів.

    Комунікації також ускладнюються ще й непродуманими рішеннями по визначенню центрів округів.

    Так, ЦВК вперше за всю історію виборів визначила центр лівобережного степового округу № 185 в Каховці, в місті, яке знаходиться у самому західному куті цього великого округу, який є більшим за своєю територією, ніж Ліван.

    За умови обмежених бюджетів, стану дорожньо-транспортної інфраструктури контакти між дільничними виборчими комісіями та окружною виборчою комісією будуть ускладнені. Можна очікувати також проблеми при транспортуванні бюлетенів та протоколів для підрахунку голосів для виправлення неточностей та помилок, що може збільшити кількість поїздок представників ДВК до ОВК. Також вкрай складним буде процес оперативного реагування на порушення виборчого процесу в цих сільських округах.

    Довідка: Херсонська обласна організація Комітету виборців України разом із партнерськими громадськими організаціями (Причорноморським центром політичних та соціальних досліджень та Молодіжним центром регіонального розвитку) здійснює програму довгострокового спостереження за виборами народних депутатів України. Мета комплексного моніторингу виборчої кампанії 2012 р. запобігти численним порушенням Закону України «Про вибори народних депутатів», а також забезпечити чесність та прозорість процесу волевиявлення.

    Джерело