Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин реагує на лист UABA щодо проекту закону засади державної мовної політики

26 липня 2012, Асоціація Українських Правників Америки (UABA) надіслала лист до Почесного Кнута Воллєбека, Верховного комісара у справах національних меншин Організації з Безпеки і Співробітництва в Європі (ОБСЄ), закликаючи його продовжувати критику Українського законопроекту «Про засади державної мовної політики». ОБСЄ є найбільшою в світі регіональною організацією безпеки. ОБСЄ пропонує форум для політичних переговорів, для прийняття рішень у сфері раннього попередження та запобігання конфліктів, регулювання криз і постконфліктного відновлення. Управління Верховного Комісаріату визначає і прагне якнайшвидшого врегулювання етнічних непорозумінь, які могли б поставити під загрозу мир і стабільність. У листі UABA було укладено відкритий лист, виданий Координаційним комітетом по захисту української мови Київської філії “Меморіалу.” В листі були докладно і обширно описані дефекти запропонованого Закону про державну мову, порушення ним Української Конституції, і процедурні порушення законодавчого процесу.

16 серпня 2012, Верховний комісар відповів до UABA і подякував за відкритий лист виданий Координаційним комітетом по захисту української мови та закликав UABA та інші групи “продовжувати займатися на цю тему”, заявивши зокрема:
“ я вважаю, що підхід до мовної політики, викладений в цьому Мовному законі, викликає глибокі протиріччя та, ймовірно, призведе до подальшої поляризації суспільства. Насправді, політика надання російській мові неспівмірних переваг і водночас відмова від заходів заохочення до вивчення чи вживання української мови на значній частині території України створює потенційну загрозу для цілісності держави”.

Натисніть тут для перегляду листа Верховного комісара від 16 серпня 2012 року в повному обсязі

Натисніть тут для перегляду листи UABA до Верховного комісара від 26 липня 2012 року в повному обсязі

Натисніть тут для перегляду відкритого листа Координаційного комітета по захисту української мови в повному обсязі

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair