«Стоп цензурі!» бачить у законі про наклеп відкриття шляху до політичних репресій

Громадський рух «Стоп цензурі!» вбачає в законопроекті про наклеп загрозу журналістам, блогерам, активістам і користувачам соціальних мереж і форумів, які всього лише коментують новини.

 Ухвалений у першому читанні законопроект, на думку членів руху, може відкрити шлях до політичних репресій незалежних політиків, журналістів та активістів.

 Рух закликає журналістів всіляко висвітлювати цю тему, аби дати розуміння наслідків ухвалення закону в цілому, а керівників фракцій закликає зважити на невідповідність документу рекомендаціям низки міжнародних організацій, членом яких є Україна.

 Публікуємо заяву руху повністю:

Заява громадського руху «Стоп цензурі!» з приводу ухвалення в першому читанні законопроекту про криміналізацію наклепу

Свобода слова – це базова цінність для кожного демократичного суспільства, й спроби її обмежити є переконливим свідченням авторитарних проявів у країні.

18 вересня 2012 року український парламент ухвалив у першому читанні законопроект № 11013, який передбачає посилення відповідальності за посягання на честь, гідність і ділову репутацію людини аж до ув’язнення.

 Цей крок народних депутатів може суттєво обмежити права та свободи кожного українця, бо передбачає кримінальну відповідальність за слово та за критику.

 244 депутати з провладної більшості пропонують кидати за ґрати в разі «наклепу, тобто умисного поширення завідомо неправдивої інформації, що ганьбить честь і гідність іншої особи, або підриває її ділову репутацію, якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки».

 Фактично, будь-хто, поширюючи критичну інформацію, може опинитися під загрозою кримінального переслідування. Це загроза не лише журналістам, блогерам та активістам, а й простим користувачам соціальних мереж і форумів, які всього лише коментують новини.

 За умови недовіри до діяльності суду в Україні, ознак його залежності, такі норми в кримінальному кодексі можуть стати основою для кримінального переслідування будь-кого з критиків влади та відкрити шлях до політичних репресій незалежних політиків, журналістів та активістів.

Якщо такий законопроект з’являється в процесі виборчої кампанії – це означає бажання обмежити критичні заяви, а отже й політичний плюралізм, що не відповідає міжнародним стандартам ведення виборчих кампаній.

 У цій ситуації ми закликаємо колег журналістів всіляко висвітлювати цю тему, аби дати розуміння наслідків ухвалення закону в цілому. У разі відсутності реакції ініціаторів законопроекту – вдатися в майбутньому до ігнорування висвітлення діяльності людей, які прагнуть знищити свободу слова в країні та залякати всіх, хто поширює інформацію.

 Ми також закликаємо керівників фракцій зважити на те, що цей документ не відповідає рекомендаціям низки міжнародних організацій, членом яких є Україна, зокрема, Ради Європи, яка закликає навпаки максимально декриміналізувати законодавство з дифамації.

 Ухвалення законопроекту стане серйозним регресом у розвитку України та переконливо засвідчить відхід від міжнародних і демократичних стандартів.

 «Телекритика»

http://www.telekritika.ua/news_cenzura/2012-09-19/75207