Заява Українського центру міжнародного ПЕН-клубу у зв’язку з законом про так званий ”наклеп”

18 вересня цього року Верховна Рада України голосами пропрезидентської Партії реґіонів та її союзників-комуністів і опортуністів із Блоку Литвина схвалила у першому читанні одіозний закон про зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, за якими можливе покарання у вигляді штрафу до трьох тисяч доларів або позбавлення волі до трьох років за так зване “умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію”. Тим самим зроблено спробу відновити одне із ганебних положень совєтського законодавства, що традиційно використовувалось режимом для придушення інакодумства та розправи з політичними опонентами. Одинадцять років тому, під тиском громадськості, це положення було усунене з Кримінального кодексу і переведене, як і в більшості цивілізованих країн, до сфери цивільно-правових відносин. Наявної в Україні цивільно-правової відповідальності за дифамацію цілком достатньо для покарання за відповідні порушення.

Український ПЕН-центр висловлює глибоке занепокоєння поверненням до совєтської юридичної практики, яке набуло в Україні в останні два роки системного характеру і проявляється у дедалі відчутнішому обмеженні громадянських свобод, зокрема, свободи зібрань, виборчої агітації, доступу до суспільно значущої інформації та свободи слова в мас-медіях, зокрема, у повністю контрольованому владою телебаченні. Остаточне ухвалення закону про “наклеп” за відсутності в Україні незалежного судочинства та за свавільного окреслення владою самого терміна відкриває широкі можливості для політичних репресій, знищення незалежних мас-медій, переслідування критиків режиму та приховування його розмаїтих злочинів і зловживань.

Український ПЕН-центр попереджує депутатів парламенту, що в разі затвердження ними цього закону під загрозою опиниться одна з фундаментальних громадянських свобод – свобода слова. Закон іще дужче віддалить нас від демократичних країн Заходу і наблизить до авторитарних режимів Євразії. Український ПЕН-центр закликає громадян України висловити свій протест проти небезпечного закону і не підтримати в жодному разі його лобістів на найближчих виборах. Український ПЕН-центр закликає також міжнародну спільноту висловити мірою змоги свою солідарність з українським громадянським суспільством у його нелегкому обстоюванні своїх підставових прав.

Мирослав Мартинович,

президент Українського ПЕН-центру

Джерело

Приєднатися до протесту ви можете, поставивши свій підпис ТУТ