Бізнес-проекти МОНмолодьспорту порушують права учнів та вчителів

Школи, за наказом першого заступника міністра освіти і науки, молоді та спорту України Є. Суліми, зобов’язані збирати інформацію про вчителів, учнів, батьків за допомогою комп’ютерної програми, розробленої приватною фірмою. Купувати комп’ютерну програму школи мають у цієї ж приватної структури. За які кошти? І як зберігатиметься інформація?

21 червня 2012 року Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України видало наказ № 729«Про запровадження в загальноосвітніх навчальних закладах та органах управління освітою експерименту «ІСУО-2012 у 2012 році». На офіційній сторінці МОНмолодьспорту наказу не опубліковано. Проте, на нього посилаються обласні підрозділи освіти.

Згідно з цим документом, створюється єдина система збору, обробки та зберігання інформації про заклади загальної середньої освіти – Інформаційна система управління освітою (ІСУО-2012). Фактично, це база персональних даних про керівництво, вчителів шкіл, про учнів та дітей мікрорайону, це архів кадрового складу та випускників, а також, інформація про шкільні  приміщення.

Адміністративна освітня вертикаль відреагувала миттєво. До шкіл надійшли зобов’язуючі інструкції – заклади загальної середньої освіти всіх типів і форм власності з початку цього навчального року мають складати  державні звіти (ЗНЗ-1, 76-РВК, 83-РВК, Д-4, Д-5 і т.д.) в системі «КУРС: Школа» та «КУРС: Освіта» з використанням Інтернет-порталу www.isuo.org. На даний час підключено 3801 заклад. Повідомити про підключення, визначені у переліку учасники експерименту зобов’язані до 25 жовтня цього року. А також перевіряти оновлення програмного комплексу «Курс: Школа» до останніх версій, доступних на сайті розробника (http://ekyrs.org) та у навчальний період  «І семестр 2012-2013 н.р.» до 31 грудня 2012 року скласти базу про набір учнів, випуск, переведення у настуний клас.

Проект «ІСУО-2012» включає інформаційну програму «Курс: Освіта» (http://isuo.org/about), програму «Курс: Школа» – http://ekyrs.org/project/. Це проекти приватної компанії ТОВ «Нові знання».

Отже, виникають питання, по-перше, про сам збір персональних даних, надійність їх зберігання, неможливість використання з іншою метою, тощо. Адже це сервер приватної компанії. А в базу заносяться прізвище, ім’я, по-батькові, паспортні дані, місце реєстрації…. що, відповідно до Закону України від 01.06.2010 № 2297-V «Про захист персональних даних», є персональними даними – «відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована». Такі дії потребують згоди суб’єкта персональних даних. Це будь-яке документоване, зокрема письмове, добровільне волевиявлення фізичної особи про надання дозволу на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки. У рамках експерименту, персональні дані про фізичних осіб (учнів їхніх батьків та вчителів) збираються без їх письмової згоди в електронному вигляді. Отже, це виходить за межі правового поля.

По-друге, це програмне забезпечення у приватної фірми школи мають купувати. Цікаво, яким коштом? Ось на порталі проекту «Курс: Школа» значиться, що для обласних управлінь освіти і науки, районних і міських відділів / управлінь освіти України пропонуються комплексні рішення і їх впровадження за спеціальними цінами. Так, для школи з кількістю учнів до 200, програмне забезпечення коштуватиме 1560 грн. та ще 450 грн. за технічне обслуговування.

А для школи з кількістю учнів більше тисячі – коштуватиме 3850 грн., та 790 грн. за технічне обслуговування. У наказах обласних управлінь освіти чітко вказано, що без ліцензії програмою можна користуватись протягом 30 днів після встановлення.

Чому міністерським наказом визначено саме цю програму, про яку нічого не сказано, що вона пройшла відповідну експертну оцінку? Звідки взялася ця компанія? Чому саме вона має отримувати гроші і саме через неї повинні проходити персональні дані? Жодної офіційної інформації на сайті МОНмолодьспорту.

Накази, дії яких поширюються на суб’єкти різних форм власності та підпорядкованості, фінансування яких з державного бюджету безпосередньо не передбачено (управління освітою, школи, приватні навчальні заклади фінансуються за рахунок місцевих бюджетів та інших джерел) повинні пройти обов’язкову реєстрацію в Міністерстві юстиції України. Наказ МОНмолодьспорту України № 729 від 21.06.2012 зареєстрований не був.

Замість того, згідно з листом МОНмолодьспорту від 26серпня 2012 року за підписом заступника міністра Б. Жебровського, міністерство повідомляє про нараду з питань технічного та методичного забезпечення експерименту «ІСУО-2012» і створення Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Так відбувається просування програмного продукту компанії ТОВ «Нові знання» на найвищому державному рівні.

Коли буде надано належну правову оцінку діям зі збору персональних даних про громадян без їхньої письмової згоди? Чому МОНмолодьспорту настільки зацікавлене в платних і далеко не дешевих послугах цієї компанії? Які договірні відносини їх пов’язують? Чому керівництво нинішнього освітнього відомства з порушеннями чинного законодавства за допомогою адміністративного ресурсу впроваджує в масштабах країни цей проект?

Картка з програми з інформацією про учителя

Картка з програми з інформацією про учня

  Картка з програми з інформацією про батьків учня

Більше інформації у журналістському розслідуванні газети “Лица”

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair