Напередодні виборів політичні сили повинні спрямувати реальні зусилля на вирішення проблеми міліцейського свавілля

 Парламентарі повинні публічно взяти на себе зобов’язання щодо вирішення проблеми зловживання працівників міліції в Україні, заявила сьогодні Amnesty International напередодні парламентських виборів, які відбудуться 28 жовтня.

Через рік після оприлюднення доповіді Amnesty International «За відсутності складу злочину: Ціна безкарності працівників правоохоронних органів в Україні” огляд програм всіх основних партій, що беруть участь у виборах, показує, що жодна з партій не висунула конкретних пропозицій щодо розслідування та покарання міліцейської злочинності в Україні.

“Ряд останніх досліджень демонструє, що від 63,9% до 84% українців заявили про свою недовіру міліції у країні”, заявила Тетяна Мазур, виконавчий директор Amnesty International в Україні.

“Це вочевидь є нагальним питанням, яке необхідно вирішити. Тому ми спантеличені відмовою політиків надати виборцям конкретні пропозиції про шляхи вирішення проблеми міліцейського свавілля”.

Amnesty International відзначає широке розповсюдження і системний характер зловживань міліції в Україні, посилений діями прокурів, які відмовляються розслідувати скарги на своїх колег з міліції. Організація закликає до негайного створення незалежного та ефективного органу з розслідування порушень прав людини з боку співробітників правоохоронних органів.

В ході зустрічей з Amnesty International у минулому місяці нинішня влада та основні опозиційні партії висловили підтримку на користь такого органу, що буде утворений відповідно до нового Кримінального процесуального кодексу. Тим не менше, вони ще мають публічно взяти на себе зобов’язання створити незалежний орган для розслідування скарг на дії міліції.

“Якщо наші політичні діячі серйозно налаштовані на рішуче припинення жахливих випадків катувань українських громадян та незаконного поводження міліції, їм якнайшвидше необхідно виступити за створення незалежного органу, який би належним чином розслідував злочини міліції”, сказала Мазур.

Amnesty International продовжує отримувати повідомлення про катування та інші види жорстокого поводження від тих, хто страждає від рук міліції. У четвер Михайло Бєліков переніс другу операцію на кишечнику для відновлення товстої кишки після того, як у червні цього року правоохоронці жорстоко зґвалтували його міліцейською палицею у Донецьку.

Співробітники міліції затримали його та доставили до підрозділу Петровського відділення міліції у Донецьку, тому що він, як повідомляється, розпивав алкоголь у громадському місці, хоча досі жодних звинувачень проти нього не було висунуто. Він розповів Amnesty International, що чотири міліціонери тримали його, в той час як інший одягнув презерватив на міліцейську палицю і  зґвалтував його.

Троє міліціонерів були заарештовані і звинувачені у зв’язку з фактом правопорушення, але принаймні ще двоє міліонерів, які брали участь у затриманні пана Бєлікова, уникнули розслідування та продовжують працювати в міліції. Перше слухання у справі трьох міліціонерів відбулося сьогодні вранці і вони були залишені під вартою.

 “Покарання співробітників міліції, що вчиняють кримінальні злочини, повинно стати чітким сигналом, що така поведінка недопустима та буде жорстко присікатися й надалі. Вони повинні розуміти, що кожна заява про зловживання міліції буде суворо, неупереджено та ефективно розслідувана”.

 У п’ятницю Amnesty International передасть понад 25000 підписів в Адміністрацію Президента, закликаючи до створення незалежного механізму для розслідування зловживань міліції. Передача буде супроводжуватись візуальною демонстрацією того, як ув’язнені у клітці жертви міліції можуть бути захищені таким за допомогою такого механізму.

 Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

 

Інформаційна довідка. Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та за припинення дискримінації в Європі.