Напередодні виборів зростає кількість репресій

У вересні та першій третині жовтня (1-12 жовтня) в Україні зафіксовано сплеск репресій, значна частина яких пов’язана з виборчим процесом. Про це свідчать дані моніторингу, який здійснює Центр дослідження суспільства за підтримки програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

Кількість негативних реакцій на протести за цей період майже не змінилася. У серпні їх було зафіксовано 45, у вересні (за попередніми даними) – 52, а в першій третині жовтня – 16.

А от кількість репресій, які стосувалися не конкретних протестів, а спрямовувалися на перешкоджання опозиційній соціально-політичній діяльності, у вересні зросла більш ніж удвічі. У серпні повідомлялося про 48 таких репресій, а у вересні – про 111. У першій третині жовтня зафіксовано вже 51 репресивну подію.

70% репресій у серпні, 77% у вересні та 65% у жовтні прямо стосувалися передвиборчих перегонів.

Найпоширенішими формами репресій є легкі репресії (18%). У 17% випадків учасників соціально-політичної діяльності арештовують або затримують, у 13% випадків – б’ють. Часто жертвами побиття стають журналісти, а в жовтні – пересічні агітатори, які працювали на вулицях на ту чи іншу партію.

Майже у 40% випадків репресії й перешкоджання здійснювали працівники правоохоронних органів. Ще чверть репресій – справа рук невідомих осіб або груп.

46% репресій спрямовано проти політичних партій або окремих політиків. У 21% випадків жертвами репресій ставали журналісти чи ЗМІ.

За словами експертів, зменшення частки електоральних репресій до 65% на фоні загального сплеску вказує на те, що зростання напруги в суспільстві напередодні виборів зачіпає не лише безпосередніх учасників перегонів. Жертвами соціально-політичного протистояння в різних контекстах стають журналісти, соціальні активісти й інші учасники громадського життя – ті, хто в той чи інший спосіб висловлює своє ставлення до влади.

Моніторинг протестів, репресій і поступок передбачає збирання інформації про всі (незалежно від тематики та чисельності) протести, репресії та поступки у відповідь на протести, що відбуваються на всій території України, на основі моніторингу близько 200 національних, обласних і активістських веб-медіа.

Контакти:
Центр дослідження суспільства
Володимир Іщенко
097 396 44 99

***

Мета програми “Громадянське суспільство та належне врядування” – запровадження сталого діалогу громадянського суспільства з владою в тих сферах реформ, які можуть сприяти розвитку громадянського суспільства, через участь основних зацікавлених сторін у прийнятті та моніторингу виконання рішень органів влади на всіх рівнях.