Виборчі комісії: потреш анархіста – побачиш регіонала

Нам поради вирішив дати діяч аж із Нової Зеландії. Він запропонував змінити принципи формування Центральної виборчої комісії Україні. Таку заяву зробив колишній голова Виборчої комісії Нової Зеландії Пол Гарріс, який є експертом Міжнародної фундації виборчих систем.

«Наявний низький рівень громадської довіри до ЦВК, є сприйняття, що Центральна виборча комісія може перебувати під впливом партій і партійних міркувань», – пояснив автор рекомендації. За словами Гарріса, збільшення рівня довір до ЦВК як серед громадськості, так і серед політичних сил виборчого процесу повинно бути головною метою.

«Наприклад, Україна повинна розглянути інші способи формування складу ЦВК, балансуючи між партійним представництвом і зрівноважуючи його незалежними представниками, представниками громадянського суспільства», – додав експерт.

Воно, звісно, погано, коли нам з-за кордону вказують, що робити. Ми б мали самі розбиратися зі своїми внутрішніми проблемами. Але що робити, коли наші можновладці чхати хотіли на всі заклики до прозорості і чесності. Вони собі сформували регіональні виборчі комісії так, як їм заманеться. Згідно із законом, жеребкування по висуванню представників до регіональних виборчих комісій має відбуватися по кожній окремо.

А посадовці провели жеребкування одне на всіх і запхали туди представників партій, якій ніколи не пройдуть до парламенту. Де юре вони ніби до інших партій належать, але народ на місцях підозрює, що де факто є представниками Партії регіонів.

Вони не дуже навіть шифруються. Іноді простодушно заявляють, що вони таки від партії Азарова-Януковича. В окружній виборчій комісії № 180 в Золочеві на Харківщині представниця від «Союзу анархістів України» Світлана Гончаренко від та Світлана Завадська від «Народно-трудового союзу України» назвали себе презентантами Партії регіонів в ОВК. З урахуванням регіонали Ольги Асєєвой стало їх за особистою самоідентифікацією аж троє.

У ОВК № 175 голова комісії Світлана Желтобрюх, яка формально представляє Союз анархістів України і вела засідання, також є й головою фракції Партії регіонів у Дергачівській районній раді.

Тим часом Союз Анархістів України зробив заяву, яка свідчить про те, що списки членів виборчих комісій від членів цієї організації зфальшовано. Згідно із заявою, списки до ЦВК передав лідер партії В.Чорний. Він пояснив, що зробив це за вказівкою з адміністрації президента. Йому погрожували, що в іншому випадку партію закриють.

Політвиконком партії виключив В.Чорного з партії, вернувся до всіх членів виборчих комісій від САУ вийти з них, бо вони нелегітимні. Політвиконком САУ вимагає у ЦВК виключити «своїх» членів виборчих комісій. ЦВК поки що мовчить.

Ну а в рідному місті Віктора Януковича Єнакієвому за його рідну партію в ОВК № 53 ОВК навіть не приховує, за кого вона. Там відкрито лежать агітаційні матеріали за Партію регіонів. Дехто з виборців влаштував їм скандал. Вони спершу прибрали агітматеріали, а потім виклали їх знову.
Певне, не сумніваються, що народ і партія єдині, як в старі добрі совєтські часи. Правда, назва партії тепер змінилася.

Уже сьогодні спостерігачі прогнозують, що сформовані такими чином комісії призведуть до численних конфліктів під час виборів. Бо всі учасники процесу розуміють, для чого вони формуються саме так.
Але ж владі головне протягти побільше «своїх». А потім Янукович простодушно заявить, що в усьому винні недосконалі закони, як це сталося після минулих виборів до органів місцевого самоврядування. Правда, гарант забув згадати, що ті закони ухвалила його рідна партія.

Юрій Луканов

A propos Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair