Церкви не влаштовує ні зміст, ні форма законопроекту № 10221 – архієпископ УПЦ КП

КИЇВ – Всеукраїнську Раду Церков і релігійних організацій не влаштовує ні форма прийняття, ні зміст змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», передбачених законопроектом № 10221.

Про це під час прес-конференції в «Обозреватель» розповів голова Інформаційного управління та Секретар Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату архієпископ Євстратій (Зоря), повідомляє Інститут релігійної свободи.

Так, за його словами, поправки до Закону значно ускладнюють реєстраційні процедури. Повноваження щодо надання релігійній організації статусу юридичної особи передаються від спеціально уповноважених органів у справах релігій до Державної реєстраційної служби України. “У цій службі відсутні фахівці, які в курсі релігійної специфіки”, – сказав ієрарх.

Не зустріла підтримки у представників конфесій і норма, що передбачає посилення контролю органів державної влади за релігійними організаціями.

Архієпископ Євстратій звернув увагу на посилення ролі прокуратури, центральних і місцевих органів виконавчої влади щодо контролю за діяльністю релігійних організацій. На його думку, “така діяльність припускає вільне трактування Закону та можливість тиску, особливо там, де та чи інша конфесія – в меншості”.

Крім того, значно ускладнені процедури візової підтримки для представників релігійних організацій – іноземних громадян, які прибувають в Україну для релігійної діяльності в якості священиків, волонтерів, вчителів та студентів духовних навчальних закладів. За словами ієрарха УПЦ КП, такі нововведення особливо негативно позначаться на діяльності Римо-Католицької Церкви, іудейських громад та інших конфесій, які тісно співпрацюють зі своїми зарубіжними центрами чи одновірцями.

Більше того, незважаючи на запевнення Президента Януковича про те, що зміни до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» не будуть вноситися без узгодження з представниками конфесій, законопроект № 10221 був прийнятий без урахування пропозицій Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, з порушенням регламентних процедур парламенту, – зазначив архієпископ.

“Тому глави конфесій звернулися до проханням накласти вето на цей законопроект з поданням до парламенту пропозицій про виключення цих розділів із законопроекту”, – сказав ієрарх. “Ми сподіваємося, що Президент нас почує, вето буде накладено, і таким чином продемонстровано повагу до думки релігійних організацій”, – підкреслив він.

Нагадаємо, 6 листопада 2012 року Верховна Рада України направила на підпис Президенту законопроект № 10221, що передбачає істотні поправки в Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації». До 21 листопада Віктор Янукович згідно Конституції повинен підписати його чи повернути до парламенту зі своїми зауваженнями.

Перед цим, члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організаційНарада представників християнських Церков України, а також правозахисники,  громадські активісти та науковці звернулись до Президента України із закликом ветувати законопроект № 10221 з метою недопущення законодавчих обмежень свободи віросповідання в Україні.

Об’єднана опозиція «Батьківщина» в своїй Заяві з цього приводу наголосила: “Відмова накласти вето на цей неправедний закон зробить Віктора Януковича на додаток до всього ним скоєного, ще й гонителем на віру”.

ВІДЕО з прес-конференції: www.irs.in.ua