Українці Кентшинщини вшанували пам’ять жертв Голодомору

У неділю 25 листопада парафіяни греко-католицької церкви у Кентшині молилися за жертви Голодомору 1932-1933 рр. У своїй проповіді парох о. Микола Козіцький підкреслив, що голод на Україні влаштували люди, які зріклися Бога, котрим чужа була християнська мораль. ,, Мільйони безвинних людей було вбито задля утопічної ідеї. Комуністи забрали в них хліб, землю, віру та надію. А наслідки Голодомору відчуваємо донині” – сказав парох. Священик відправив панахиду по померлих.

Після літургії у церковній світлиці відбувся пам’ятний захід, який відкрив голова місцевої ланки Спілки українців-політв’язнів і репресованих у Польщі Андрій Дрозд. Він привітав усіх присутніх, а зокрема голову Вармінсько-Мазурської координаційної ради ОУП Степана Мігуса. ,,Пам’ять про комуністичний злочин, яким був Голодомор, повинна бути нашим спільним обов’язком. З одного боку, це шана усім жертвам, а з іншого це пересторога для нащадків. Народи, котрі не знають своєї історії приречені на небуття” – ствердив С. Мігус.

Секретар кентшинського гуртка ОУП Андрій Сидор виступив з доповіддю про причини, перебіг та наслідки Голодомору. Він назвав скандалом існування КПУ в незалежній Україні після страшних подій 1932-1933 рр. Опісля почався патріотичний концерт дуету ,,Світлиця” з Вільнюса. Документальний фільм про голод закінчив урочистість. Заходи щодо вшанування жертв Голодомору відбулися також в Асунах.

АС